Forum > Lantra / Elantra

Dziwne zachowanie ABS

(1/3) > >>

Banon:
Witam.
Ostatnio zauważyłem dziwne zachowanie ABS-u w mojej Elantrze. Otóż przy małych prędkościach np. gdy dojeżdżam do skrzyżowania lub na swiatłach podczas hamowania czasami załącza mi się ABS. Czuję bicie pedała hamulca no i słychać odgłos tego bicia. Dziwne jest to że nie dzieje się to zawsze. Są dni że każde światła i skrzyżowanie pojawia się ten efekt a są dni że zapominam o tym zjawisku. Jedno jest pewne takiego efektu nie zauważyłem przy dużych prędkościach. Proszę o jakieś sugestie :->

Marcin Wojtal:
Chyba wszystko OK.
Przed światłami na jezdni bardzo często jest tzw. tarka.
Hamując nawet z prędkości ok 40 km/h, koło może na chwilę utracić kontakt z podłożem i wtedy załącza się ABS.
No i masz to "terkotanie".
A że raz to się pojawia, a raz nie - możesz dotoczyć się do świateł trochę innym torem (nawet kilkanaście cm w lewo lub prawo) i efekt nie występuje.
Przy hamowaniu z większych prędkości przód jest bardziej dociążony i koła nie odrywają się (nawet na ułamek sekundy) od nawierzchni.

Banon:
Chyba nie bardzo OK.
Znajomi też maja ABS-y w swoich autkach ale takiego zachowania na suchej nawierzchni w słoneczne dni nie mają. Chyba odwiedzę ASO niech wepną komputer, może coś znajdą.

e-gen:
Banon, wyczyść pierścienie ABSu oraz czujniki ABSu

rufuz:
ja mam podobny problem. A jak wyczyścić te ABSy ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej