Autor Wątek: [ix35 EL] Podgrzewane siedzenia - nie ma ich, a może są?  (Przeczytany 19939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yankes-s

• Gość
[ix35 EL] Podgrzewane siedzenia - nie ma ich, a może są?
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Listopad 2016, 12:23:18 »
ok dostałem sie do serwisu musiałem jeszcze raz założyć konto. Ale o tym dość.

znalazłem taki zestaw podgrzewanych siedzeń link

http://allegro.pl/karbonowe-maty-grzewcze-waeco-msh-300-magiccomfort-i6579047122.html

chciałem sprowadzić cały montaż do podłączenia pod panel z przycislkami i pod skrzynkę z bezpiecznikami.
Wnioskuje że skoro jest zabezpieczenie 15A w skrzynce to w którymś ze złączy musi być możliwości dołożenia przewodu ( nie wiem jeszcze jak z podświetleniem przycisków ... ), ale wszystko po kolei.

Tak w ogóle to zaczęło się od tego że chciałem żeby mi założył podgrzewane siedzenia serwis Hyundaia w Rzeszowie. Tylko po rozmowie z Konsultantem serwisu który potraktował mnie jak idiotę  chce im pokazać że sie da (nawet nie zapytał mnie o nr vinu). Stwierdził ż trzeba nowe fotele bo do tych się nie da założyć mat i to będzie kosztować około 2000 zł i najprawdopodobniej trzeba będzie wymienić skrzynkę z bezpiecznikami a to już koszt 5000 zł (tak 5000) i nie wiadomo co jeszcze. Jakoś specjalnie nie byłem przekonany o założeniu podgrzewania ale teraz to już sprawa honoru.

poniżej przedstawiam schemat ideowy podłączenia jak bym chciał to zrobić nie wiem na ile jest to możliwe, ale o wynikach i ewentualnych etapach montażu (może ktoś jeszcze będzie chciał zamontować) poinformuje później w miarę rozwijania się sytuacji. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł albo wiedze na ten temat proszę o posty ja jestem amatorem i mam nadzieje że coś tam potrafię a pomoc napewno się przyda. z góry wszystkim dziękuje za pomocne posty.

[ Dodano: 2016-11-06, 12:16 ]
mam jeszcze pytanie o podłączenie podświetlenia przycisków (wtyczka M30s piny 2 i 3)
nie bardzo wiem gdzie je podłączyć.
poniżej schemat dla innych amatorów i zdjęcia do pomocy.
uwagi Złącze MF31S można pminąć i poprowadzić kable bezpośrednio do złączy F13S i F14S

[ Dodano: 2016-11-06, 13:31 ]
i jeszcze jedno jakie przewody zastosować tzn jaka grubość?

[ Dodano: 2016-11-09, 13:38 ]
wie ktoś może gdzie dostać wtyczkę M30S (connector DJ7181-2.3-21sleeve for car)
znalazłem na alibaba.com. gdyby ktoś namierzył prosze o linka albo jakieś informację.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Listopad 2016, 21:06:38 »
Żeby ktoś przeczytał to co dopisałeś do postu [ Dodano: 2016-11-06, 12:16 ] [ Dodano: 2016-11-06, 13:31 ] [ Dodano: 2016-11-09, 13:38 ]  w momencie gdy Twój post jest ostatnim w temacie musisz:

Po dopisaniu poprzez funkcję odpowiedź trzeba wejść w edytuj (z prawej strony postu) zaznaczyć całą treść postu, następnie iksem koło edytuj trzeba skasować cały post i na końcu poprzez odpowiedź należy wkleić całą treść i ponownie wysłać. To co zrobiłeś dotychczas powoduje że post wyświetla się jako przeczytany i nikt nie wie że coś dopisałeś.

Na schemacie przy każdym przewodzie jest podana grubość np. 0,85 L oznacza kolor niebieski przekrój 0,85 mm².

Sposób podłączenia podświetlenia przycisków opisana jest w schematach w dziale 2011 > G 2.0 MPI > EL(Europe)(2010.09.01~) > Schematic Diagrams > Illuminations

Najłatwiej podświetlenie podłączyć od podświetlenia zapalniczki M40S pin 6 i 5

bodo

• Gość
Włączniki podgrzewania siedzeń przednich
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Listopad 2016, 10:24:25 »
Mam taki problem potrzebna porada w moim ix 35 są podgrzewane siedzenia z tego co wyczytałem w instrukcji obsługi to na wyłącznikach sa zamontowane po dwie diody oznaczające zkres grzania lecz niestety obydwie nie świeca zaznaczam że siedzenia grzeją tak jak powinny z tym że nie wiem na którym zakresie i czy w czasie jazdy zostały wyłączone, podpowiedż jak to sprawdzić ewentualnie jak wymontować panel sterowania z przyciskami to już będzie dla mnie duża pomoc

Offline kosmos2011

• Giełda

bodo

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Listopad 2016, 08:17:39 »
wszystko jasne w przyszlym tygodniu zabiore sie za to dzieki za podpowiedz

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Listopad 2016, 14:06:42 »
Trochę to dziwne że wszystkie cztery diody podświetlenia przycisków się spaliły.

Wygląd włączników po demontażu.

https://www.google.pl/search?q=93310-2Y100TAN&rlz=1C1KMZB_enPL535PL541&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwih7fvlvcbQAhWHBSwKHU6aBSgQ_AUICSgC

yankes-s

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Grudzień 2016, 06:03:29 »
Witam
wstawiam jeszcze jeden schemat z podłączeniem styczniów. akurat takie były w zestawie.
nie mam pewności co do zasilania przycisków wychodzących z gniazd 4 i 5 ale tylko tak wszystko działa. w originale pewnie są inne styczniki z czujnikiem temperatury i do tego pewnie są te dwa przewody. na razie wszystko podłączyłem na "sucho" tzn w domu i działa. A kolory kabli nie są zgodne ze schematem po prostu takie miałem. Jeśli ktoś mądrzejszy rzucił okiem na poprawność schematu byłbym wdzięczy. A potem to już tylko montaż.

Offline lookser

• HKP
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Październik 2019, 14:21:16 »
Witam!
Zamontowałem w mojej żony samochodzie tak jak na twoim schemacie yankes-s grzeją aż miło :mrgreen: