Forum > Getz
[Getz] Zimny silnik 1,1 dławi się podczas ruszania
Jenot:
Informacja dla osób zmagających się z podobnym problemem jak ja.
Okazało się, że przyczyną dławienia się silnika tuż po odpaleniu był kończący się alternator, który po dłuższym postoju auta przestał się obracać po odpaleniu silnika i spowodował zerwanie paska z alternatora. Po wymianie alternatora problem ustąpił :-D
Stary alternator to Valeo. Wytrzymał 93000 km.
Teraz jest Bosch.
Matison:
No nie wiem czy tu tylko alternator jest winny. Ja miałem podobny problem że przy ruszaniu lub dodaniu gazu na mniejszej prędkości (zwolnienie z 90km/h do 40km/h i gaz) powodowało też dławienie się i jakoś porządne wyczyszczenie przepustnicy od strony filtra powietrza pomogło i póki co działa jak nowa a alternator wciąż się obraca.
robaszek127:
Akurat to dziwne by alternator a pewnie łożyska w nim padły przy 93tys bo nawet 2 razy tyle wytrzymywał alternator w starym maluchu.
Tak samo blokowanie się tak że pasek zrywało świadczylo pewnie o zbyt mocnym naciągu paska i pewnie przez to padły łozyska. Bowiem nawet jak zatni się alternator prędziej powinien pasek się ślizgać i mamy dym spod maski niż sie zerwać.
marrgoss:
Odświeżę temat.
Wraz z chłodniejszymi nocami i wilgotniejszym powietrzem właśnie pojawił mi się problem taki jak opisujecie - dławienie się na zimnym silniku.
Przeczyściłem przepustnicę bez jej zdejmowania - otwierałem ją naciskając sprężynę linki gazu i i czyściłem szmatą. Szmata była czarna, czyściłem aż do momentu aż nie było na niej śladu sadzy.
Niestety nie za bardzo pomogło - dziś problem się powtórzył.
Mam zatem dwa pytania:
Czy zdejmowaliście przepustnicę do czyszczenia?
Ktoś poradził sobie z tym problemem skutecznie - może to nie była przepustnica ale coś innego?
lizi0:
Masz Gaz?
Jeżeli masz to zrób mały test mianowicie przed odpaleniem auta rano odepnij akumulator na chwilę żeby komputer zgubił ostatnio zapisane wartości mieszanki.
Jeżeli auto ruszy normalnie to jedz do gaziarza i niech ci sprawdzi wtryskiwacze lub w lepszym wypadku wyreguluję ponownie instalację.
U mnie dwa tryski gazu padły przez co komputer gazowy źle przesterowywał benzynę i auto dławiło się. Po wymianie listwy gazowej auto wróciło do normy.
Nawigacja
[#] Następna strona