Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster
[S-Coupe] Wymiana oleju
Paszczak:
Aloha!
Niestety nadszedł czas wymiany oleju w Hyundaiu, a kontaktu z poprzednim właścicielem jak nie było tak dalej nie ma...podejrzewam że ten gośc i tak nie wiedziałby co wcześniej było w tym aucie.
Więc pytanie, jaki olej wlać ? Półsyntetyk czy mineralny ? Nie wiem co tam wcześniej było zalane, auto ma przebieg 247 tys. Jaką markę oleju polecacie i jaki rodzaj ? A i jak ktoś w SCoupe wymieniał to ile wchodzi litrów ?
Druga sprawa czy do sprzęgła hydraulicznego wlewa się płyn DOT 4 ( hamulcowy ) ? Znajomy mi tak doradzał
edit: literówka w tytule
[ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-10-04, 09:19 ]
Tagowanie tematu.
Złośnik:
Jak nie leje olejem to ja bym lał półsyntetyk. A co płynu - tak - dot4.
Paszczak:
Znajomy doradzał też półsyntetyk bo twierdzi że to ma obroty i żeby nie oszczędzać i nie lać jakiegoś najtańszego...znów inni twierdzą że przy takim przebiegu i nie wiadomym pochodzeniu starego oleju lepiej wlać mineralny....
Czyli stawiam na półsyntetyk....Ktoś ma jakiś sprawdzony dobry ? Mobil jest ok ? Użytkowałem go na Seacie i BMW i nie było problemu....no i filtr lepszy będzie z Mann'a czy Filtrona ?
Zbyszek:
Filtr kup oryginalny np. w IC. Koszt podobny lub nawet niższy niż Mann czy Filtron. Pewnie ok 20 kilku złotych. Resztę napisał Złośnik.
Paszczak:
Padło na Castrol GTX 10W-40 półsyntetyk, a filtr Filtron....innego nie było, wogóle sprzedawca powiedział że krucho z częściami do S-Coupe...
Nawigacja
[#] Następna strona