Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Hyundai Security System
e-daniel:
Posiadam dwuletniego Hyundaia ix35. Na bocznych szybach samochodu widnieje stosowna informacja o obecności Hyundai Security System, czyli montowanego fabrycznie systemu alarmowego. W komorze silnika z tyłu po lewej jest widoczne dodatkowe urządzenie dźwiękowe zbliżone lub identyczne jak klakson. Niestety nie jestem pewien czy ten system u mnie działa.
Wobec tego, czy znajdzie się ktoś kto zna dokładną zasadę działania tego systemu, czyli jak powinien się zachowywać przy poprawnym działaniu, kiedy system zostaje aktywowany i czy jest możliwość jego wyłączenia i/lub włączenia oraz jak ogólnie sprawdzić, czy system jest sprawny.
W Hyundai Motor Polska nie potrafią obecnie udzielić jednoznacznej odpowiedzi na powyższe pytania.
Zamykanie i otwieranie z pilota w kluczyku działa, zamknięcie nie jest w żaden sposób sygnalizowane, natomiast otwarcie jest sygnalizowane podwójnym mrugnięciem kierunkowskazów. Oczywiście z odpalaniem samochodu nie ma żadnych problemów.
jacek2:
Coś u ciebie jest nie tak. Zamknięcie z pilota powoduje mrugnięcie kierunkowskazów (raz lub dwa-nie mam pewności), otwarcie również. Uzbrojenie alarmu sygnalizowane jest czerwoną diodą która równomiernie mruga (umiejscowiona na środku pod przednią szybą w czujniku świateł dziennych (tam on chyba jest). Osobiście sprawdzałem działanie alarmu w następujący sposób:
uchylam szybę w tylnych drzwiach i zamykam auto z pilota. Po uzbrojeniu alarmu wsadzam łapsko do środka i od wewnątrz otwieram te tylne drzwi. W tym momencie alarm się uaktywnia i zaczyna wyć jak zarzynany kogut. Krótkimi równymi dźwiękami klaksonu. Jakbyś równomiernie trąbił w krótkich odstępach czasu. Sprawdź..... :-| :-x
e-daniel:
Niestety jak wspomniałem - zamykanie z pilota nie jest w żaden sposób sygnalizowane a czerwona dioda na konsoli pod szybą mruga od razu po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki. Niestety otwarcie drzwi opisanym sposobem nie aktywuje żadnego dźwięku. Więc nasuwa się pytanie - czy jest możliwe, że ten alarm po prostu jest wyłączony? Widziałem na YT film z prezentacją innego modelu Hyundaia, gdzie alarm był dezaktywowany ale ponownego włączenia nie pokazali. Nie wiem jak jest w ix35, ale być może jest sposób na jego stałe wyłączanie i wyłączanie. Może ktoś dysponuje instrukcją, gdzie jest to opisane.
Zależy mi na uzyskaniu pomocy tutaj, ponieważ wolnego czasu nie mam za wiele a do serwisu Hyundaia też nie blisko.
vqsoft:
nasuwa się pytanie - jaka masz wersje ? bo nie we wszystkich był montowany alarm. Naklejka na szybie może mówić tylko o immobilajzerze.
sprawdzić też czy sensor klapy lub któryś z drzwi łapie swoją pozycje. Brak sygnału zamkniętych furtek nie pozwala na uzbrojenie systemu.. przy zamknięciu samochodu z pilota zaświecają Ci się światła pozycyjne ?
pytam bo ten system też jest zintegrowany z alarmem..
Hiszpan:
Co do sprawdzenia alarmu - w serwisie poradzili żeby zrobić to w taki sposób:
1) Zamknąć samochód z pilota
2) Odczekać ponad 30 sek (po 30 sek uzbraja się alarm)
3) Otworzyć drzwi kluczykiem
Alarm powinien zawyć, a tak naprawdę zatrąbić ;-)
Ps. U mnie zamknięcie pilotem powoduje mrugnięcie kierunkowskazów (podwójne przy otwieraniu).
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona