Autor Wątek: [ix35 EL] Hyundai Security System  (Przeczytany 24555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

e-daniel

• Gość
[ix35 EL] Hyundai Security System
« dnia: 18 Październik 2013, 10:06:35 »
Posiadam dwuletniego Hyundaia ix35. Na bocznych szybach samochodu widnieje stosowna informacja o obecności Hyundai Security System, czyli montowanego fabrycznie systemu alarmowego. W komorze silnika z tyłu po lewej jest widoczne dodatkowe urządzenie dźwiękowe zbliżone lub identyczne jak klakson. Niestety nie jestem pewien czy ten system u mnie działa.
Wobec tego, czy znajdzie się ktoś kto zna dokładną zasadę działania tego systemu, czyli jak powinien się zachowywać przy poprawnym działaniu, kiedy system zostaje aktywowany i czy jest możliwość jego wyłączenia i/lub włączenia oraz jak ogólnie sprawdzić, czy system jest sprawny.
W Hyundai Motor Polska nie potrafią obecnie udzielić jednoznacznej odpowiedzi na powyższe pytania.
Zamykanie i otwieranie z pilota w kluczyku działa, zamknięcie nie jest w żaden sposób sygnalizowane, natomiast otwarcie jest sygnalizowane podwójnym mrugnięciem kierunkowskazów. Oczywiście z odpalaniem samochodu nie ma żadnych problemów.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Październik 2013, 11:32:52 »
Coś u ciebie jest nie tak. Zamknięcie z pilota powoduje mrugnięcie kierunkowskazów (raz lub dwa-nie mam pewności), otwarcie również. Uzbrojenie alarmu sygnalizowane jest czerwoną diodą która równomiernie mruga (umiejscowiona na środku pod przednią szybą w czujniku świateł dziennych (tam on chyba jest). Osobiście sprawdzałem działanie alarmu w następujący sposób:
uchylam szybę w tylnych drzwiach i zamykam auto z pilota. Po uzbrojeniu alarmu wsadzam łapsko do środka i od wewnątrz otwieram te tylne drzwi. W tym momencie alarm się uaktywnia i zaczyna wyć jak zarzynany kogut. Krótkimi równymi dźwiękami klaksonu. Jakbyś równomiernie trąbił w krótkich odstępach czasu. Sprawdź..... :-|  :-x

e-daniel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Październik 2013, 19:29:10 »
Niestety jak wspomniałem - zamykanie z pilota nie jest w żaden sposób sygnalizowane a czerwona dioda na konsoli pod szybą mruga od razu po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki. Niestety otwarcie drzwi opisanym sposobem nie aktywuje żadnego dźwięku. Więc nasuwa się pytanie - czy jest możliwe, że ten alarm po prostu jest wyłączony? Widziałem na YT film z prezentacją innego modelu Hyundaia, gdzie alarm był dezaktywowany ale ponownego włączenia nie pokazali. Nie wiem jak jest w ix35, ale być może jest sposób na jego stałe wyłączanie i wyłączanie. Może ktoś dysponuje instrukcją, gdzie jest to opisane.
Zależy mi na uzyskaniu pomocy tutaj, ponieważ wolnego czasu nie mam za wiele a do serwisu Hyundaia też nie blisko.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Październik 2013, 22:08:58 »
nasuwa się pytanie - jaka masz wersje ? bo nie we wszystkich był montowany alarm. Naklejka na szybie może mówić tylko o immobilajzerze.

sprawdzić też czy sensor klapy lub któryś z drzwi łapie swoją pozycje. Brak sygnału zamkniętych furtek nie pozwala na uzbrojenie systemu.. przy zamknięciu samochodu z pilota zaświecają Ci się światła pozycyjne ?
pytam bo ten system też jest zintegrowany z alarmem..

Hiszpan

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Październik 2013, 23:31:31 »
Co do sprawdzenia alarmu - w serwisie poradzili żeby zrobić to w taki sposób:

1) Zamknąć samochód z pilota
2) Odczekać ponad 30 sek (po 30 sek uzbraja się alarm)
3) Otworzyć drzwi kluczykiem

Alarm powinien zawyć, a tak naprawdę zatrąbić ;-)

Ps. U mnie zamknięcie pilotem powoduje mrugnięcie kierunkowskazów (podwójne przy otwieraniu).

Pozdrawiam

e-daniel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Październik 2013, 16:16:32 »
2x@up

A więc tak. Wersja auta to Style, auto zakupione w austriackim salonie. Jeżeli nie byłoby alarmu to po co ten dodatkowy klakson o którym wspomniałem w pierwszym poście?
Nie rozumiem w jakich okolicznościach mają zaświecić się światła pozycyjne, więc proszę o dokładniejszy opis.
Co do sposobu sprawdzenia alarmu to niestety wyżej opisanym sposobem nie aktywuje się (nic nie mruga, nic nie trąbi). Przypomnę, że przy zamykaniu nie ma żadnej sygnalizacji, ale przy otwieraniu występuje podwójne mrugnięcie.

Może więc zadam dodatkowe pytanie - czy podczas tego trąbienia powinny mrugać też jakieś światła, czy tutaj chodzi jedynie o sygnał dźwiękowy?
Pytam, bo być może ten klakson jest uszkodzony lub nie dostaje prądu, więc go nie słychać.
Poza tym, czy przy aktywowaniu alarmu silnik powinien odpalić? Bo u mnie odpala bez problemu.

Czytając to co mamy w tym temacie do tej pory cały czas nasuwa mi się myśl, że ten alarm jest po prostu wyłączony, tylko jeżeli tak to jak go włączyć z powrotem? Oczywiście mogę się mylić.

[ Dodano: 2013-10-19, 16:43 ]
Panowie - sprawa się wyjaśniła, ale dziękuję za chęci udzielenia pomocy a zwłaszcza użytkownikowi @vqsoft za nakierowanie na trop.

Okazało się, że winę za nieuzbrajanie się alarmu ponosił czujnik przedniej maski - widocznie był zbyt mocno wygięty do dołu. Po dokładnym sprawdzeniu jego pozycji i nagięciu mocowania ku górze system alarmowy już się uzbraja i działa poprawnie (sygnał dźwiękowy i świetlny za pomocą kierunkowskazów).

Korzystając z okazji wspomnę innym zainteresowanym tematem, że dioda na konsoli pod szybą przy poprawnie załączonym alarmie przez pierwsze 30 sekund świeci światłem ciągłym, a po 30 sekundach wolnym przerywanym (około 30 razy/min). Podczas uaktywnienia alarmu nadal pulsuje tak jak po pierwszych 30 sekundach (czyli około 30 razy/min). Przy alarmie nieuzbrojonym dioda pulsuje non stop od chwili wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki (opcja wyposażenia z kluczykiem) jednak troszkę szybciej (około 60 razy/min).

Offline matrixx

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Październik 2013, 20:26:42 »
sprawdź pod maską czy posiadasz włącznik ,,krańcówkę,, jeśli tak to zobacz czy na masce od wewnętrznej strony nie wypadła gumka która naciska w/w krańcówkę ,jeśli niema krańcówki nie masz systemu alarmowego.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Październik 2013, 20:30:31 »
"60razy/s" masz niesamowity wzrok  :lol: .

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Październik 2013, 22:34:36 »
ciesze się że pomogłem ;)

e-daniel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Październik 2013, 00:59:21 »
@matrixx

Gumka jest, więc wszystko ok.

@kosmos2011

Napisałem, że "około", więc taki komentarz pozostawię bez riposty ;)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Październik 2013, 13:03:10 »
Trochę źle sformułowałem myśl chodziło o jednostkę "/s" czy na "/min" ?

e-daniel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Październik 2013, 18:42:41 »
@up

A tak - mój błąd. Oczywiście chodziło o ilość na minutę. Już poprawiłem ;)

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Październik 2013, 09:45:04 »
Witam,

Aby nie powielać tematu zapytam tutaj. Mam ten sam problem co kolega e-daniel z tym, że u mnie nie mam elementu, który dociska czujnik zamknięcia maski. Czy ktoś mi podpowie jak to się nazywa bo chciałbym kupić gdzieś na allegro może ale nie wiem nawet jak tego szukać. Do serwisu mam 80 km i bez sensu gnać po 1 mała "gumkę" ;-) Element widoczny na zdjęciu prawy górny róg.

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Październik 2013, 10:09:33 »
na znanym portalu z aukcjami wpisz sobie Bałwanek odbój maski Hyundai IX35 albo samo odbój ix35 :)

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Październik 2013, 10:58:15 »
Ok dzięki są rzeczywiście jakieś gumki. Te mniejsze może będą pasować zamawiam i zobaczymy co to będzie :-)

Pozdro!