2x@up
A więc tak. Wersja auta to Style, auto zakupione w austriackim salonie. Jeżeli nie byłoby alarmu to po co ten dodatkowy klakson o którym wspomniałem w pierwszym poście?
Nie rozumiem w jakich okolicznościach mają zaświecić się światła pozycyjne, więc proszę o dokładniejszy opis.
Co do sposobu sprawdzenia alarmu to niestety wyżej opisanym sposobem nie aktywuje się (nic nie mruga, nic nie trąbi). Przypomnę, że przy zamykaniu nie ma żadnej sygnalizacji, ale przy otwieraniu występuje podwójne mrugnięcie.
Może więc zadam dodatkowe pytanie - czy podczas tego trąbienia powinny mrugać też jakieś światła, czy tutaj chodzi jedynie o sygnał dźwiękowy?
Pytam, bo być może ten klakson jest uszkodzony lub nie dostaje prądu, więc go nie słychać.
Poza tym, czy przy aktywowaniu alarmu silnik powinien odpalić? Bo u mnie odpala bez problemu.
Czytając to co mamy w tym temacie do tej pory cały czas nasuwa mi się myśl, że ten alarm jest po prostu wyłączony, tylko jeżeli tak to jak go włączyć z powrotem? Oczywiście mogę się mylić.
[ Dodano: 2013-10-19, 16:43 ]
Panowie - sprawa się wyjaśniła, ale dziękuję za chęci udzielenia pomocy a zwłaszcza użytkownikowi @vqsoft za nakierowanie na trop.
Okazało się, że winę za nieuzbrajanie się alarmu ponosił czujnik przedniej maski - widocznie był zbyt mocno wygięty do dołu. Po dokładnym sprawdzeniu jego pozycji i nagięciu mocowania ku górze system alarmowy już się uzbraja i działa poprawnie (sygnał dźwiękowy i świetlny za pomocą kierunkowskazów).
Korzystając z okazji wspomnę innym zainteresowanym tematem, że dioda na konsoli pod szybą przy poprawnie załączonym alarmie przez pierwsze 30 sekund świeci światłem ciągłym, a po 30 sekundach wolnym przerywanym (około 30 razy/min). Podczas uaktywnienia alarmu nadal pulsuje tak jak po pierwszych 30 sekundach (czyli około 30 razy/min). Przy alarmie nieuzbrojonym dioda pulsuje non stop od chwili wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki (opcja wyposażenia z kluczykiem) jednak troszkę szybciej (około 60 razy/min).