Forum > Getz

[Getz TB] Zamulony Getz

<< < (4/8) > >>

robaszek127:
Jeździłem troszkę brata starszą ibizą z silnikiem 1.6 8V 75KM. No i tym się różni getz że właśnie trzeba jak się chce wyprzedzić kogoś zredukować nawet do trójki bo wtedy idzie lepiej a tak to słabo idzie na 4 czy piątce.
Tak ten silnik z ibizy choć teoretycznie mniej koni to ma więcej momentu i przyśpiesza lepiej bez redukcji. Taka uroda niskich pojemności. Miałem tico i tak właśnie jest taki silnik wyskoobrotowy i trzeba go kręcić by ładnie jechał a spalanie wcale nie wzrasta.

Andy:
O ile pamiętam w Tico jest silnik od Suzuki  - jak kiedyś jeździłem parę razy to aż się dziwiłem, jak sobie świetnie radzi z tym autem, do 80 km/h przyspieszał bardzo żwawo , wyprzedzałem spod świateł wielu kolegów z teoretycznie lepszymi silnikami. No ale waga Tico... :)

Getz niestety lubi wysokie obroty, poniżej 3k na czwórce czy piątce to muł. Mój w praktyce lepiej wyprzedza jak jadę powyżej 110-120km/h niż przy 90 na piątym biegu.

jmtotaszek:
Słyszałem opinię, że japońce lubią wysokie obroty. Hyundai to, co prawda, Koreaniec ale myślę, że też wpada w tę kategorię - niezależnie od nazwy - lubi wysokie obroty.

Mój na piątym biegu dostaje porządnego kopa przy wyprzedzaniu jeśli jadę powyżej 110km/h - wtedy ma powyżej 3000 obrotów i jak wejdę na 3150-3200 obrotów to aż czuć, że auto dostaje mocy.
W mieście można to przetestować na drugim biegu - przyspieszać do 50km/h i w pewnym momencie będzie czuć delikatne szarpnięcie, auto zacznie zauważalnie mocniej ciągnąć i przyspieszać znacznie szybciej.

Andy:
Proponuję sprawdzić na dwójce pod 70-80 km/h - po drodze miniesz najwyższy dla silnika moment obrotowy i wtedy dopiero  poczujesz moc :)

jmtotaszek:
Heh, tak długo nie piłowałem go jeszcze na dwójce ;) Trochę mi go szkoda. W ogóle w przypadku silnika 1.1 trochę śmiesznie brzmi "poczujesz moc" :P
To może wiesz przy jakich obrotach mój silnik osiąga najwyższy moment obrotowy?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej