Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Czujniki parkowania
Robik:
Zbyszek myslalem o oryginalnym zestawie z "odzysku" zamontowanym tak jak fabryka nakazala czyli w dolnej czesci zderzaka.
Co do mozliwosco zakupu czujnikow alternatywnych to producentow jest sporo, jednak mysle ze rozwiazanie z oryginalnym zestawem najbardziej by mnie uszczesliwilo.
Zastanawiam sie czy jest gdzies dostepny schemat podlaczen czujnikow fabrycznych tak aby byla mozliwosc weryfikacji z ilu niezbednych elementow taki zestaw sie sklada.
gurszczak:
--- Cytat: "Zibi" ---panowie, ja nie wiem, gdzie i od kogo Wy kupujecie te ix'y, mi po prostu wcisnęli na siłę czujnik parkowania, ma on ekranik pokazujący dystans do przeszkody z dokładnością do 0,1m, graficznie pokazuje stan każdego z 4 czujników oraz mówi - niestety po angielsku - jaki jest dystans do przeszkody. Na szczęście gdy dystans jest poniżej 0,3 metra to krzyczy STOP, a to jest tak samo po polsku, jak i angielsku. Czujniki zamontowane są na czarnym pasie zderzaka i są idealnie spasowane. Sam ekranik znajduje się na podszybiu, jest on niewielkich rozmiarów i komponuje się z całością idealnie.
i to wszystko za darmo w AutoGT w Wa-wie na Połczyńskiej dostałem.
--- Koniec cytatu ---
U mnie nic nie mówi tylko wskazania są na komputerze w centrum deski z zegarami wyświetla sie samochód z jakimiś kreskami zaczyna pikac od 1m.
kosmos2011:
Trzeba zdemontować tylna lewą osłonę w bagażniku i sprawdzić czy jest tam wolna kostka do podłączenia modułu sterującego czujnikami parkowania. Wiązek było kilka rodzajów w zależności od wyposażenia http://hyundai.epcdata.ru/ix35-tucson/42369/electric/elektroprovodka_pola-9191511/provodka_kuzova-91500/
Na przykładzie i30 na zdjęciu pokazano gdzie jest zamocowany moduł.
W i30 był tylko brzęczyk tak jak na schemacie.
Tutaj http://service.hyundai-motor.com/index.action za opłatą można obejrzeć schematy elektryczne ix35 i wtedy będzie jasne jak co połączyć.
--- Cytat: "Robik" ---Na allegro za niewielkie pieniadze mozna kupic zderzak z czujnikami i wiazka
--- Koniec cytatu ---
Czy w cenie jest też moduł.
[ Dodano: 2013-10-15, 21:58 ]
--- Cytat: "gurszczak" ---U mnie nic nie mówi tylko wskazania są na komputerze w centrum deski z zegarami wyświetla sie samochód z jakimiś kreskami zaczyna pikac od 1m.
--- Koniec cytatu ---
Zibi:
--- Cytat: "gurszczak" ---
U mnie nic nie mówi tylko wskazania są na komputerze w centrum deski z zegarami wyświetla sie samochód z jakimiś kreskami zaczyna pikac od 1m.
--- Koniec cytatu ---
czy to ten sam samochód, który pokazuje które drzwi mamy niezamknięte?
gurszczak:
Nie nie to auto pojawia się w miejscu komputera pokładowego :)
Reg III 9. g. Wymazanie cytatu. tekla
Nawigacja
[#] Następna strona