Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Czujniki parkowania
cruel:
--- Cytat: "Gringo" ---Robik - też mam Comfort'a i zainstalowałem w nim takie czujniki .
--- Koniec cytatu ---
U mnie te same mamy z tyłu. Ten ekranik zamontowany po lewej stronie deski rozdzielczej przy szybie. Przednie czujniki także wskaniania na tym ekranie. Z tym, ze do przednich jest wyłącznik u dołu kierownicy, aby je załączać tylko jak jest potrzeba.
Swoją drogą kamera cofania także. Świetna sprawa. Z pewnością więcej widać w niej niż patrząc do tyłu przez tylną szybę.
Brakuje tylko aby te linie skręcały wraz ze skrętem kierownicy i kół, jak to bywa u innych marek.
wieloryb7:
Cruel, rozumiem, że też montowałeś w ASO?
Ile kosztował Cię montaż przód+tył? Mi za sam tył proponują ok 450zł (a pełen pakiet z samym buzzerem za 700), a z przodu trzeba czujniki lakierować, prawda?
Tak na oko - to montaż przód+tył w Aso poniżej 900zł nie wyjdzie...
cruel:
Nie wiem ile bo było jako "w gratisie". Tylko nikt na początku nie wspomniał, że przód cały czas aktywny jest i podczas jazdy ciągle w zasadzie brzęczał i wariował. Dopiero później na serwisie wspomnieli, że można ten wyłącznik zamontować to chyba 100zł kosztował z robocizną ;]
Do renault w ASO zmieściłem się w 200zł ze wszystkim.
Tak, z przodu są polakierowane.
wieloryb7:
Ja na razie odpuściłem sobie montaż czujników z tyłu. Zobaczę, czy sama kamera wystarczy. Swoją drogą - nie bardzo rozumiem, jak montaż poza ASO (łączny koszt na tył 225 pln) czujników, które są jedynie podpięte pod światła cofania i absolutnie nie łączą się z komputerem itp może spowodować utratę gwarancji.
Ja rozumiem (a przynajmniej się staram), iż ASO musi mieć wyższe stawki, ale kasowanie 4x więcej niż normalna profesjonalna firma (a nie Pan Zdzich po godzinach) to jest dla mnie przesada.
Jeszcze te 450 zł bym odżałował. Ale więcej nie dam i już :)
Wystarczy, że za montaż kamery+fabryczne radio (może do 3h roboty)kasują 600zł (z łaską). Dzwoniłem do innego - poniżej 500 się nie dało.
Chyba wyślę oficjalne pytanie do hyundaia i niech mi wytłumaczą, jak podpięcie pod światła cofania może spowodować utratę gwarancji. Jeszcze bym zrozumiał, że nie uznaliby np uszkodzenia tej lampy. Ale co ma to do reszty auta? Równie dobrze można zakwestionować gwarancję na podstawie wymiany żarówki w podsufitce na taką, która "nie ma homologacji producenta".
kicek83:
Koledzy a czy ktoś montował w swoim ixie czujniki z przodu?? Chciałbym dowiedzieć się jak to wygląda i jak kosztowo u mnie w ASO chcą 700zł za czarne za kolor 900zł(piszczące) a za takie co na ekraniku będzie pokazywać 1100zł. Chyba trochę przesadzone ceny??
Nawigacja
[#] Następna strona