Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Czujniki parkowania
Robik:
Witam wszystkich uzytkownikow IXow.
Mam pytanie do uzytkownikow wersji wyposazonych w czujniki parkowania. W mojej wersji comfort jest to jedna z niewielu opcji ktorej mi brakuje. Orientujecie sie moze czy istnieje jakis prosty sposob przelozenia czujnikow z wyzszej wersji na zasadzie podobnej do "dokladki tempomatu"? Na allegro za niewielkie pieniadze mozna kupic zderzak z czujnikami i wiazka pytanie czy mozna to podpiac pod wersje comfort...
Zbyszek:
Robik, chodzi Ci o fabryczną instalację czy uniwersalne? Czujniki można założyć do dowolnego modelu (ASO dysponuje np. takimi, które zakłada do różnych modeli). Owe czujniki pobierają zasilanie ze światła cofania więc wersja nie ma tu znaczenia.
gurszczak:
Ale pytanie co z komputerem w mojej wersji wskazania są na tablicy z zegarkami pewnie w comforcie tez to już jest ale trzeba by sprawdzić bo czujniki bedą działać ale gdzie pokazywać wskazania?
Co do instalacji uniwersalnych to widziałem zamontowane w ix takie wyglądały strasznie nie były tak jak oryginalne zamontowane na tym czarnym pasie w dolnej części zderzaka tylko na tej w kolorze nadwozia w ASO powiedzieli ze uniwersalne maja inny kat badania czy jakoś tak dziwnie wyglądały tym bardziej ze nie były polakierowane w kolor nadwozia maaassssaaaakkkkkkrrrrraaaaa.
Zbyszek:
Jeśli chodzi o uniwersalne to wskazania będą w zależności od modelu- dźwiękowe lub za pomocą dodatkowego ekranika (sporo droższa opcja). Nie sądzę aby można to połączyć z fabrycznym wyświetlaczem a przynajmniej nie będzie łatwo (o ile w ogóle będzie możliwe). Ja w swoim bolidzie mam te uniwersalne z ASO (sygnały dźwiękowe).
Zibi:
panowie, ja nie wiem, gdzie i od kogo Wy kupujecie te ix'y, mi po prostu wcisnęli na siłę czujnik parkowania, ma on ekranik pokazujący dystans do przeszkody z dokładnością do 0,1m, graficznie pokazuje stan każdego z 4 czujników oraz mówi - niestety po angielsku - jaki jest dystans do przeszkody. Na szczęście gdy dystans jest poniżej 0,3 metra to krzyczy STOP, a to jest tak samo po polsku, jak i angielsku. Czujniki zamontowane są na czarnym pasie zderzaka i są idealnie spasowane. Sam ekranik znajduje się na podszybiu, jest on niewielkich rozmiarów i komponuje się z całością idealnie.
i to wszystko za darmo w AutoGT w Wa-wie na Połczyńskiej dostałem.
Nawigacja
[#] Następna strona