Autor Wątek: [Elantra MD] [Elantra MD] Temat zbiorczy - eksploatacja Elantra MD 2011+  (Przeczytany 45477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fishman4

• Gość
[Elantra MD] Temat zbiorczy - eksploatacja Elantra MD 2011+
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Maj 2014, 13:34:42 »
Patrzyłem na allegro ile kosztuje Bosch i niestety trzeba wydać około 90 zł. I nie wiem czy jest sens płacić tyle kasy...

dundy

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Maj 2014, 15:08:59 »
Cytat: "fishman4"
Patrzyłem na allegro ile kosztuje Bosch i niestety trzeba wydać około 90 zł. I nie wiem czy jest sens płacić tyle kasy...

Ciężko powiedzieć, ale ogólnie ludzie sobie chwalą te Oximo. No cóż, zobaczymy za parę miesięcy.

fishman4

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Sierpień 2014, 16:46:34 »
Wycieraczki wymienione, wylądował jednak Bosch. No i niestety mam dziwne wrażenie że gorzej przylegają niż oryginalne...

makaronek

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Sierpień 2014, 21:07:51 »
polecam wycieruchy MotGum - sa polowe tansze od Bosza a wydaje mi sie ze nawet minimalnie lepsze (wydalem na Bosch z 80 zl i jakos mi nie lezaly). Na forum alfy romeo (mialem wczesniej) tez je bardzo chwala - chyba, ze w odwecie za jablka nie chcecie ich kupowac bo sa chyba rosyjskie ;)

[ Dodano: 2014-08-28, 21:23 ]
uzupelnilem pierwszy temat o moje przygody z serwisem, szkode, przeglad, link do sklepu z czesciami - przepraszam za dlugi czas nieobecnosci, ale widze, ze niewiele sie dzialo - wiec bede uzupelnial watek na biezaco

fishman4

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Sierpień 2014, 09:47:26 »
No ja niestety też nie mam dobrych doświadczeń z ASO. Panowie "lakiernicy" tak mnie załatwili że w konsekwencji (oryginalna drobniutka robota i poprawki... i poprawki poprawek) mam pomalowane drzwi, tylna cwiartke i dach... ale to temat na dłuższą opowieść... Co do przeglądu to zapłaciłem chyba z 650? 670? wymieniony olej, filtry, no i ogólne "przejrzenie". Dodatkowo mam problem z kamerą cofania (nieraz przestaje działać kiedy robi się wilgotno na zewnątrz). Podobno wymienili przetartą wiązkę - wyjeżdzam spod serwisu... cofam... i co? nie działa... ogólnie ten problem w sezonie letnim nie występował, zobaczymy co będzie jesienią... A wszystko to w ASO Marvel w Łodzi. Także chyba też muszę się udać do Syguły. Słyszałem lepsze opinie...

makaronek

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Sierpień 2014, 21:32:04 »
moj niegdysiejszy kierownik jest dobrym znajomym Syguły - kiedy masz przegląd teraz? Może byśmy zrobili "combo" wtedy pewnie i chętniej weźmie dwie elantry naraz i pewnie też da się coś wynegocjować. Tylko ja chyba najpierw zawitam do kogoś, kto się zna na rzeczy żeby mi przejrzał, czy to ASO nie zrobilo wiekszych szkod niz dobrego.

Dodatkowo, nie dzialaja mi od czasu ich "prac" oba gniazda zapalniczki...

W Alfie chociaż był Twardowski, do ktorego ludzie jezdza nawet jak nie musza... a tu... szkoda gadac

[ Dodano: 2014-08-29, 21:44 ]
wiecie może jakie żarówki idą na tył świateł "mijania"? tam są zespolone i chyba po 2 żarowki na stronę wchodzą takie same, zdaje się, że W5W (tak podług instrukcji) ale to zawsze były postojówki - na pewno takie?

czy takie z allegra W5W T10 LED CAN będą działać?

Dziadzia40a

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Wrzesień 2014, 19:22:56 »
Zdecydowanie polecam wycieraczki MotGum. Mam je od zimy i jak na razie wszystko jest ok, a cena rewelacyjna w stosunku do ceny. Wspomnę, że zamawiałem je nie tylko do Elantry ale i do KIA Sportage, Vectry i Corsy - całą rodzinę w nie obkupiłem :P

Bodzio731

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Październik 2014, 16:42:09 »
Witam! Mam pytanko do użytkowników. Jaki rozmiar felg stalowych 16", do hyundai elantra 2014.Chcę mieć opony zimowe na 2 komplecie. Pytałem w serwisie fachowców i stwierdzili że do Elantry 2014 (wersja comfort) nie przewidziano felg stalowych i nie umieli mi powiedzieć czy od i30 będą pasowały??? Chodzi mi przede wszystkim jakie ET felgi żeby nic nie haczyło i nie wystawało...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Październik 2014, 17:19:58 »
http://olx.pl/oferta/hyundai-i30-ii-elantra-v-kia-ceed-ii-felgi-stalowe-oryginal-15-f-v-CID5-ID1B4Ub.html

Jak będziecie w tym temacie pisać o wszystkim to za kilka stron już nic nie będzie można znaleźć. Szukajka" nie kieruje do podstrony (tam gdzie znajduje się słowo kluczowe) tematu tylko do pierwszej strony życzę wytrwałości w szukaniu za jakiś czas.

Offline martinfr

• Giełda
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Październik 2014, 12:16:03 »
Witam, zwłaszcza tych nielicznych szczęśliwych użytkowników Elantry 2014 FL  :-)
Pojawił się tu wpis o żarówkach w przednich reflektorach... Jestem świeżo po wymianie kompletu mijania + drogowe (potestuję Osram Cool Blue Intense :)) i radzę nie sugerować się instrukcją obsługi...
W reflektorach projekcyjnych (wesje Comfort i Style) mamy żarówki HB3 i H7.
Samochód ogólnie bezawaryjny (cóż, skromny przebieg 10kkm, póki co), ale już czekam na sprawdzenie czujników ciśnienia w oponach - czujniki szaleją i zapalają kontrolkę, mimo nabicia nawet do 2,4 bar... HMP posiada tylko 1 zestaw do programowania czujników w Polsce - pozostawiam to bez komentarza...

Bodzio731

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Październik 2014, 19:19:26 »
Samochód ogólnie bezawaryjny (cóż, skromny przebieg 10kkm, póki co), ale już czekam na sprawdzenie czujników ciśnienia w oponach - czujniki szaleją i zapalają kontrolkę, mimo nabicia nawet do 2,4 bar... HMP posiada tylko 1 zestaw do programowania czujników w Polsce - pozostawiam to bez komentarza...

Witam, a co robisz z czujnikami do opon zimowych? przekładka czy drugi komplet?

Offline martinfr

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Październik 2014, 23:51:59 »
Cytat: "Bodzio731"
Witam, a co robisz z czujnikami do opon zimowych? przekładka czy drugi komplet?

Do tematu podszedłem praktycznie i najprościej :) - drugi komplet kół, felgi stalowe 15'', bez czujników.

Bodzio731

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Październik 2014, 18:00:02 »
Tylko ta żółta kontrolka...

Offline martinfr

• Giełda
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Październik 2014, 19:34:48 »
Cytat: "Bodzio731"
Tylko ta żółta kontrolka...

Odpowiednio przycięty kawałek czarnej taśmy i.... oby do wiosny...  :)
Takie porady znajdziesz i na amerykańskich forach użytkowników.
Dobrze chociaż, że nic nie brzęczy...

dundy

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Listopad 2014, 22:09:37 »
Trochę mi zaczęło śmierdzieć czasami z klimatyzacji.
Czy ktoś się orientuje w którą dziurę w Elantrze psiknąć jakąś piankę do dezynfekcji żeby to miało jakiś sens?
Czy w ogóle warto się w to bawić? Jaką piankę ewentualnie polecacie?
Oczywiście filtr kabinowy też wymienię.