Forum > Lantra
Słabo hamujący tył.
mihu_24:
Jeżeli sam robiłeś to musisz wiedzieć dlaczego słabo hamuje.Ja na Twoim miejscu bym to zrobił jeszcze raz.
Sprawdz jeszcze stan przewodów - czy nie są gdzieś zagięte,przegnite :roll:
on86:
--- Cytat: "Lanter" ---Odziwo jest to dziwne, że czemu przy odkręceniu do końca odpowietrznika nie leci mi płyn?
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: "mihu_24" ---Poleci jak będzie pod ciśnieniem.
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie tak. Kolegamihu_24, ma 100% racji.Lanter, hamuje słabo bo masz zapowietrzone hamulce. Wiesz jak się odpowietrza ??
Lanter:
Wiem i nawet żeśmy do końca je odpowietrzali. Co najlepsze, przed wymianą tył hamował lepiej niż teraz po wymianie.
on86:
Niech kolega depta na pedał tak ze 4 razy i przy piątym razie trzyma go wciśniętego, a Ty kolego odkręć odpowietrznik. Jak pedał zrobi się miękki zakręć odpowietrznik. Róbcie tak do momentu aż poleci płyn z odpowietrznika, pamiętając o uzupełnianiu płynu ham. w zbiorniczku-gdy go nie uzupełnisz znowu zassie powietrze i hamulec będzie od nowa zapowietrzony. Gdy poleci płyn pozostaje tylko go pompować, aż przestaną lecieć bąbelki. Wtedy hamulec będzie prawidłowo odpowietrzony.
--- Cytuj ---przed wymianą tył hamował lepiej niż teraz po wymianie.
--- Koniec cytatu ---
To pozostaje wyregulowanie ręcznego, tzn. naciągnięcie linki. Chyba, że chodzi ci o nożny, czytaj "roboczy", to wg. mnie hamulec jest w dalszym ciągu zapowietrzony. Powinieneś, ale nie musisz, zrobić to samo z przodem, żeby wyeliminować całe powietrze z układu hamulcowego.
Nawigacja