Forum > Accent
Elektryczny problem z klimatyzacją.
Hants:
--- Cytat: "e-gen" ---
jedna z moich teorii głosi że gazownik instalując LPG odłączył w ECU klimę, żeby nie wywalało CE (wtedy jeszcze nie miałem jeszcze podłączonej klimy).
--- Koniec cytatu ---
Nie sadze, zeby, ten gaziarz, ze sie tak troszczyl o nie swoje.. Obawiam sie jednak, ze masz problem ze swoim sensorem. Sprobuj zlokalizowac, ktory z przewodow jest masa - jezeli sa cztery przewody, pozostale 3 to zapewne powyzej normy, w normie i ponizej normy. Wykrec go i zobacz - moze masz tam jakiego paprocha. Teraz obstawiam: przewod 'ponizej normy' jest podlaczony do przelacznika w bezpiecznikach. Czujnik temperatury zewnetrzej po prostu bym teraz zignorowal i zlaczyl na sztywno (bo i tak jest lato)
W ASO Ci powiedza, ze masz czujnik do wymiany i pincet zloty sie nalezy..
Legro_Sz:
Co do tego czujnika na zewnatrz musi byc cos takeigo bo zima klima mnie sie nie zalancza gdy jest tak bardzo zimno - jak go zlokalizuje to sie odezwe i poweim gdzie sie ta sprawa znajduje - a co do rurek od klimy jak sprawa z ich ciepłotą wygląda przy accencie tez postaram sie odpowiedziec w najblizszym czasie.
e-gen:
klimatyzacji póki co nie uruchomiłem bo serwis ASO chciał zacząć diagnostykę od opróżnienia układu i ponownego napełnienia ... a elektryką mogliby się zająć dopiero za 3 dni :roll:
Błędy czujników/przekaźników logują się do ECU (ale bez zapalania CE) - także najpierw wykonam diagnostykę komputera.
Jeden z głównych podejrzanych czyli czujnik lodu (wg manuala: termistor switch) kosztuje ok 200 zł (nr katalogowy: 9762025-000).
Próbowałem wykręcić czujnik ciśnienia (tzw. triple pressure switch) ale zaczął uciekać czynnik chłodzący więc odpuściłem :)
Będę raportował postępy :)
Legro_Sz:
A co do rurek jedna jest bardzo ciepla druga taka zimna/taka delikatnei wilgotna jakby byla na niej rosa:)
e-gen:
no to u mnie z rurkami też jest problem - obie gorące;)
Nawigacja
[#] Następna strona