Autor Wątek: [Santa Fe SM] Jak wyłączyć klimę przy nadmuchu na szybę?  (Przeczytany 4534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vanhelsing

• Giełda
[Santa Fe SM] Jak wyłączyć klimę przy nadmuchu na szybę?
« dnia: 26 Wrzesień 2013, 16:48:04 »
Witam.Czy ktoś z kolegów wie jak uniemożliwić automatyczne włączenie się klimy,kiedy włączę na klimatronicu w Santa Fe (2004r) nawiew powietrza na szybę i nogi? Podobno można to zrobić poprzez odpowiednią kombinację klawiszy na panelu klimatronic.Szukałe na forum i znalazłem tylko poradę jak to zrobić w Santku z manualną klimą,ale u mnie ten sposób nie zadziałał.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Wrzesień 2013, 06:17:47 »
W jakim celu chcesz to wyłączyć??
Cała idea współpracy nadmuchu na szybę i klimy polega na jak najszybszym usunięciu zamglenia szyb, bez tego z doświadczenia wiem że trwa to nieraz bardzo długo i nieraz nie skutecznie przy fatalnych warunkach pogodowych.
Mnie za to denerwuje to że klimatronik praktycznie nie uruchamia nadmuchu po uruchomieniu automatycznie, niekiedy mu się zdarzy ale na moment i trzeba uruchamiać ręcznie co wyłącza automatykę sterowania temperatury

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrzesień 2013, 10:26:23 »
U mnie wystarczy wcisnąć przycisk A/C i wyłączyć klimę. Mam wtedy nadmuch na nogi i szybę a klima nie działa, jednak szyba wtedy nie odparowuje tak szybko, a odparowana potrafi zaparować, zwłaszcza przy kilku osobach wewnątrz i kiepskich warunkach na zewnątrz.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Wrzesień 2013, 17:58:40 »
Cytat: "wydminianin"
U mnie wystarczy wcisnąć przycisk A/C i wyłączyć klimę. Mam wtedy nadmuch na nogi i szybę a klima nie działa, jednak szyba wtedy nie odparowuje tak szybko, a odparowana potrafi zaparować, zwłaszcza przy kilku osobach wewnątrz i kiepskich warunkach na zewnątrz.

No już tego nie wspominałem bo myślę że o tym wiedzą posiadacze klimatronika,
domyślam się że koledze chodzi o to żeby się nie włączała samoczynnie, żeby nie wyłączać ręcznie klimy

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Wrzesień 2013, 21:37:06 »
Arni71-Dokładnie....Trochę wkurza jak przy każdym wyłączeniu/włączeniu silnika(a jest tych cykli u mnie nawet kilkanaście dziennie) muszę ręcznie wyłączać klimę.Nie wiem po co to uszczęśliwianie posiadaczy Hyundai'a na siłę taką opcją.Przecież jest osobny przycisk do odparowania/odszraniania szyby na klimatroniku. Po co automatyczne włączenie klimy przy nawiewie na szybę/nogi? Nie potrzebuję i nie chcę tego,więc jeśli ktoś mógłby pomóc...