Forum > i30 FD

benzyna czy ropa??

<< < (2/8) > >>

vesoly:
To patrząc po sobie ja bym wybrał i30 wraz z montażem instalacji gazowej od razu w ASO. Wiem, że trochę drożej ale nie tracisz gwarancji na samochód. Jeżeli natomiast częściowo chcesz wziąść na samochód kredyt to skredytuj od razu i instalację gazową. Zapłacisz od razu więcej o te 3tys ale przełoży Ci się to od razu na 2,5 raza niższe wydatki miesięczne na paliwo. U mnie wygląda to tak, że przy 1500km miesięcznie po Warszawie wydawałem na Pb95 około 650pln a teraz wydaję około 250pln na LPG. I żadne tam gadanie, że LPG niszczy silnik. Przecież i tak nie mam zamiaru jeździć nim 15 lat a do 200tys wytrzyma i szybciej go rdza zeżre niż padnie silnik.

iwanicki_sylwes:
u to rzeczywiście to jest oszczędność 650 a 250 to jest różnica nawet na ropie się nie zaoszczędzi. mam pytanie jak z dynamika silnika jak się sprawuje na z LPG

Roman_d:
W moim samochodzie przy sekwencji 4 generacji nie czuć różnicy pomiędzy Pb a Lpg.
Najlepiej byś miał przejechać się takim lub podobnym samochodem z gazem i samemu wtedy ocenisz.

iwanicki_sylwes:
dzięki za odp. i porady

vesoly:
U mnie również bez różnicy chociaż jakichś pomiarów nie robiłem specjalnie.
Spalanie średnie na benzynie miałem 8,5l/100km a na gazie wychodzi 10,82LPG+0,86Pb95 na 100km.
Trochę po emerycku zapisuję sobie wszystkie tankowania - wczesniej spritmonitor a teraz motostat.pl
wynik:
od zakupu samochodu do montazu LPG= 37,42zl/100km (czas = 1 rok)
od montażu LPG do dzisiaj=19,57zl/100km (czas od października 2008 do dzisiaj)
Pewnie spalanie było by teraz trochę niższe ale wiedząc, że jeżdżę tak tanio raczej nie żałuję sobie i często kręcę silnik wysoko.
Tak więc zdecydowanie polecam takie rozwiązanie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej