Forum > Getz
Felgi aluminiowe do Getza 2004
termos:
Uważaj jeszcze na wymiar ET. Zbyt duża róznica może spowodować, że koło będzie obcierać z którejś strony. Ja mam alu z ET44.
klodek , optymalne to jest 185/55/15, zresztą na takie Getz dostał homologację. Takie kiedyś miałem. Praktycznie identyczny obwód ma 195/50/15 i takie właśnie obecnie mam, ale według mnie są już za szerokie i brakuje mi trochę przyspieszenia, szczególnie w porównaniu do szerokości 175 (moje zimówki).
Reeloop:
Allegro niestety niema takich żadnych niedrogich używek 14'', zawsze parametry sie nie zgadzaja, chyba zapomnieli o posiadacach Getzów ;( jeśli 4x100 to np 6J a nie 5J itd
klodek:
termos - zgadzam się, z homologacją bo ja mam największe zalecane 185/55/15, jak i utratą mocy no ale Zawsze coś za coś. Wygląd za osiągi :)
krha:
5Jx14 4x100x54 ET 46
pokolei:
5 szerokosc felgi w calach 6 tez wchodzi i nie ma wiekszej roznicy ale wowczas opona nie wystaje zza felgi i nie chroni jej odpowiednio. Getz standardowo ma 5 - 5.5 szerokosc wiec jak chcesz dac wieksze opony to 6 jeszcze bedzie dobre ja mam u siebie alu
6Jx14 4x100x60 ET46 wraz z pierscieniem centrujacym na 54 i to na fabrycznych oponach kumcho 175x65R14 i dziala a do tego fajnie wyglada.
dalej 4x100 to oznacza 4 sruby mocujace oddalone od siebie o 100 mm
54 czyli srednica osadzenia piasty jak zakladasz kolo to wsuwasz je na rant i to wlasnie jego srednica to 54 mm
natomiast synbol et definiuje ci jak bleboko bedzie felda wchodzic w nadkole im mniejsze et tyl glebiej wejdzie felga jak dasz za male to mozliwe bedzie ze opona obetrze nadkola przy skrecaniu a jak za duze to bedzie wystawać z nadkola a to rowniez jes niedozwolone
Nawigacja