Autor Wątek: Elementy rozrządu - polecani producenci zamienników  (Przeczytany 7030 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kerbi

• Gość
Elementy rozrządu - polecani producenci zamienników
« dnia: 24 Wrzesień 2014, 10:07:22 »
Witam Wszystkich :)
Po ośmiu latach eksploatacji (przebieg ok. 120.000) przyszedł czas na wymianę rozrządu. Wiem, że ten temat już gościł wielokrotnie na forum, ale nie do końca spotkałem się z opiniami o elementach rozrządu zamiennych możliwych do zamontowania. W autoryzowanym serwisie cały zestaw czyli : pasek+napinacz+rolka prowadząca+pompa wodna (materiał bez montażu) wyceniają na ok. 1.100,- PLN. Troszkę drogo więc szukam zamienników, są jednak na rynku dostępne produkty różnych producentów. Mam prośbę, czy możecie pomóc mi  w wyborze sprawdzonych i polecanych producentów elementów rozrządu ? Oczywiście nie szukam produktów najtańszych, ale dobrych i sprawdzonych za "rozsądną cenę" .
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

gregory

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Wrzesień 2014, 17:00:14 »
Mam pytanie kupiłem hyundai tucson 2.0 CRDI 140km 2006r.i nie wiem czy rozrząd jest na pasku czy na łańcuszku?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Wrzesień 2014, 17:51:41 »
Gregory przeczytaj  post#1 w tym temacie  :lol:  

Producenci oryginalnych części rozrządu nie zamienników tylko części w opakowaniach bez logo Hyundai Kia:

Pasek rozrządu Gates
Napinacz paska rozrządu Gates
Rolka paska rozrządu GMB
Pompa wody GMB

Koszt całość części z ich logami wynosi ok 550 pln.

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Wrzesień 2014, 19:26:50 »
Po zakupie używanego 4-ro letniego Tucsona, przy przebiegu niby 48 tys. km nie wymieniałem rozrządu. Po ok 1,5 roku jazdy (przebieg 58 tys) zaczęła mi puszczać pompa. Postanowiłem wymienić pompę i cały rozrząd. Za dokładnie taki sam zestaw jak powyżej zapłaciłem 1 lipca 2013 dokładnie 540,00 zł. Poza tym sprzedawca poinformował mnie, że często w opakowaniach jednego producenta znajdował podzespoły z logiem innego (nie hyundai, ani kia).
Dodatkowo powiem, że w tej chwili mam około 72 tys przebiegu i nic się nie dzieje z rozrządem - wszystko działa dobrze.

Offline photobymagik

• HKP
  • **
Problem z doborem części rozrządu
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Luty 2018, 03:01:01 »
Na wstępie napiszę że jestem kompletnie zielony w dziedzinie motoryzacji. Sprawa przedstawia się następująco: na co dzień mieszkam i pracuję w Islandii.. żeby przemieszczać się po wyspie kupiłem auto jakim jest Hyundai Tucson 2.7 4WD i licznik pokazuje mi 120 tysięcy kilometrów a więc z tego co się orientuję to czas najwyższy wymienić rozrząd. Jako że sama wymiana rozrządu na wyspie kosztuje ok 3000zł to postanowiłem części zamówić z Polski. Problem w tym że kompletnie się na tym nie znam. Szukałem kompletnego rozrządu przez allegro i tam zauważyłem że są różne rodzaje odnośnie pojemności silnika. Znalazłem tam kompletny zestaw który wklejam poniżej:
http://allegro.pl/hyundai-trajet-coupe-santa-fe-sonata-tucson-2-7-v6-i7153366636.html
Wskład zestawu wchodzi.

1.Pasek rozrządu SKF TB/nowej generacji wzmocniony/207x32/

2.Rolka kierunkowa SKF VKM

3.Rolka napinajaca SKF VKM

4.Tłumik drgań napin. hydraul.1140521/E40515OE

5.Pompa wody Thermotec D10511TT

Nie wiem jednak czy ten zestaw będzie pasował do mojego auta no i czy jest to dobry zestaw jeśli chodzi o jakość. Może ktoś wie gdzie mogę kupić kompletny zestaw z pompą wody no i czy ewentualnie da się dopasować części po numerze Vin? Jakby ktoś potrafił to zrobić to niżej wklejam vin mojego auta:

VIN KMHJN81DP8U796298

Offline yunior81

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Luty 2018, 07:37:00 »
Weź sobie zestaw Ina i jakaś dobra, markowa pompę.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Luty 2018, 20:03:06 »
Cytat: "photobymagik"
120 tysięcy kilometrów

Już sporo przekroczyłeś 8 letni termin.

Photobymagik na górnej belce forum jest profil tam możesz zmienić datę produkcji Twojego auta na 2007-10-08 zamiast 2008.

https://hyundai.afora.ru/eur/vin/kmhjn81dp8u796298/

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=8277&postdays=0&postorder=asc&highlight=24312-37500&start=0

http://allegro.pl/rozrzad-hyundai-santa-fe-coupe-sonata-xg-2-5-2-7-i6905221242.html

Offline photobymagik

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Luty 2018, 01:08:18 »
Z tego co przestudiowałem te papiery od auta to niby był wymieniany rozrząd w 2014 roku przy przebiegu 88700km.. jednak cholera wie ile w tym prawdy. Kiedyś ktoś powiedział że po zakupie auta najlepiej powymieniać wszystkie płyny i zrobić rozrząd. Znajomy też jakiś czas temu kupił auto gdzie rzekomo był wymieniany rozrząd no i w trasie szlag mu trafił auto. U mnie w książeczce w której są adnotacje z warsztatów o wymianie płynów z pieczątkami stacji obsługi jest notka że rozrząd był wymieniany ale ta notka jest bez żadnej pieczątki więc pewności nie mam czy poprzedni właściciel sam tego tam nie wpisał. Zaś co do roku pojazdu to zauważyłem to po numerze Vin na jakiejś ze stronek - najlepsze jest to że w Islandzkim systemie te auto figuruje jako wyprodukowane w 2008 roku i tak jest wbite w tutejszej karcie pojazdu.. ale tutaj na wyspie najważniejszy stan auta a nie rok.

kosmos2011 dzięki za linki - ten z allegro się przydał i zestawik już zamówiony (może zagadaj ze sprzedawcą żeby Ci jakiś procent odpalił ;-) )

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Luty 2018, 10:37:05 »
Ja tam wyznaję zasadę, że z olejem można poczekać z filtrami można poczekać,ale z rozrządem to nigdy nie czekam a jak czekam to staram się takim samochodem nie jeździć.