Forum > Lantra
[Lantra J2] Ogrzewanie tylnej szyby.
Timon:
To z allegro powinno pomóc. Tylko nie ma żadnej wzmianki, że on wysycha i przestaje być płynny, a jak tak nie jest to przypadkiem kładąc coś na półkę z tyłu będziesz mógł go zetrzeć :)
A według mnie akumulator może mieć wpływ. Ze strony fizycznej nagrzewanie zależy od natężenia prądu płynącego przez ścieżki. Ścieżki mają swoje stałe opory, które nie są identyczne dla wszystkich ścieżek (bo ścieżki różnią się długością - dłuższe mają większy opór). Z prawa Ohma mamy R=U/I. Jak już pisałem R mamy stałe. Jeżeli akumulator jest słaby to mamy mniejsze napięcie, więc natężenie również się zmniejsza (bo zgodnie z prawem Ohma R=const.). Dalej skrajne są najdłuższe (u mnie prąd dochodzi mniej więcej w połowie szyby), więc mają największy opór, więc płynie nimi prąd o najmniejszym natężeniu, więc.. Słabiej grzeją. Przy pewnej granicznej wartości naładowania akumulatora to że grzeją jest już prawie niezauważalne.
Brzmi logicznie i chyba się nie pomyliłem :roll: Z drugiej strony jak nie masz problemów z zapłonem i innymi pobornikami prądu to nie powinna być kwestia aku.
Kurako:
z fizycznego punktu widzenia jest tak jak napisałeś
ale z praktycznego punktu widzenia, scieżkami tymi idzie mały prąd, który z akumulatora na pewno ma możliwość wyjścia, dam sobie głowe odciąć, że wartoś takiego prądu jest porównywalna z ilością prądu jaka przechodzi przez żarówkę w kokpicie :) a jak ta swieci to z szybą nie powinno byc problemu, moze sie myle ja :)
kub3k:
Akumulator jest dość nowy, nie mam z nim żadnych problemów.
Nie raz po parę godzin gra muzyka przy zgaszonym silniku i rano bez problemu odpala.
Najwidoczniej te ścieżki muszą być poprzerywane.
-----edit
Gdzieniegdzie widać lekkie przetarcia na ścieżkach ale to troche jak szukanie igły w stogu siana. Chyba dam sobie spokój.
marsmi84:
raczej masz pęknięte lub przetarte ścieżki na szybie...dobrze się przyjrzyj...najlepiej od spodu je podświetlić...a co do tego kleju to on zasycha i nie powinno być problemu i można go kupić w sklepie motoryzacyjnym nawet w castoramie go widziałem;)...swoją drogą możesz też wymienić całą szybę ale ten klej też da rade bo kiedyś już takie coś naprawiałem...pzdr
Maro6926:
panowie ogrzewanie szyby tylnej to nic innego jak scieżka oporowa i jest ona naklejona fabrycznie ten klej jest dobry przy niewielkich ubytkach przy większych grozi pęknieciem szyby bo nie jest to klej z substancją oporową a co za tym idzie pozostała część na szybie ta oryginalna będzie mocniej grzała,więc chyba mam rację co do tego że raczej szyba do wymiany jezeli jest tych przerw za wiele
Nawigacja
[#] Następna strona