Forum > Lantra

[Lantra J1] Wymiana przegubu.

<< < (2/3) > >>

kosmos2011:
Czy czytałeś tematy na forum związane z wymianą przegubów w Lantrze ?. Żeby ściągnąć przegub z półosi trzeba go wybić, a to wiąże się z demontażem całego elementu od skrzyni biegów aż do piasty koła.

//www.youtube.com/watch?v=B-wX-A8YfXs

Od 6:15 do 7:20

//www.youtube.com/watch?v=KJppS-cEbV8

valdi:
Hmmm, nie wiem jak jest w Lantrze, ale w Ponym po prostu przegub trzeba "zbić" z półosi. Tydzień temu wymieniałem osłony przegubów, jedną reka trzymałem półoś a drugą " pukałem młotkiem w przegub. Obydwa zeszły bez problemów.
Na końcu półosi jest pierscień sprężysty, który  zabezpiecza przegub przed wysunięciem. Właśnie z niego musisz "zbić" przegub. No chyba, że w Lantrze jest inaczej, ale nie wydaje mi się.

kosmos2011:

--- Cytat: "respirator" ---A gdzie dostałeś przegub do swojego bo ja szukam 25x25 ABS 29 , obdzwoniłem wszystkie hurtownie w mojej okolicy i nikt  nie ma do automatu...
--- Koniec cytatu ---

Zamiast marnować pieniądze na telefon użyj funkcji "Wpisz szukane slowa" i wpisz  frazę "przegub", a znajdziesz http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3473&highlight=przegub .

respirator:

--- Cytat: "kosmos2011" ---
--- Cytat: "respirator" ---A gdzie dostałeś przegub do swojego bo ja szukam 25x25 ABS 29 , obdzwoniłem wszystkie hurtownie w mojej okolicy i nikt  nie ma do automatu...
--- Koniec cytatu ---

Zamiast marnować pieniądze na telefon użyj funkcji "Wpisz szukane slowa" i wpisz  frazę "przegub", a znajdziesz http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3473&highlight=przegub .
--- Koniec cytatu ---

telefon firmowy więc dzwonię do woli  ;-)

ten temat czytałem i nawet próbowałem się skontaktować z użytkownikiem  radeek23, bo miał ten sam problem.

Dzięki za pomoc

Złośnik:
W Lantrze jest tak samo. Zbijasz przegub z półosi. Demontaż manszety, przegub w dół i uderzasz w obudowę, stanowczo, porządnym młotkiem a nie okuwaczem. 3kg młot spokojnie wystarczy. Trzeba spory bo miejsca nie ma żeby machać małym młoteczkiem a i siła musi być odpowiednia żeby go zbić. Innym sposobem jest gmeranie wewnątrz przegubu aby ten pierścień na końcu półosi ścisnąć aby zszedł przegub.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej