Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Brak mocy - czy to wina paliwa?
DjKosmit:
--- Cytat: "kosmos2011" ---
Z Dpf ACEA C3 5W30
Bez Dpf ACEA B4 5W30
Ilość oleju wraz z zawartością filtra oleju 5,9 litra.
--- Koniec cytatu ---
Ok dzięki wielkie ale pozostaje kwestia DPF według VIN mam coś takiego
2841B3 EMISSION REGULATION - EC 2005
2891F1 CATALYTIC CONVERTER - D.P.F
Czy jednoznacznie oznacza to DPF ??
Patrząc na klasę aktualnego oleju to byłoby że zalany do silnika bez DPF, ale czy na pewno ??
Mobil 3000 X1:
ACEA A3/B3
ACEA A3/B4
API SM/CF
kosmos2011:
Spójrz pod samochód z przodu i sprawdź po kształcie "puszki" czy jest kat czy Dpf.
Olej powinien być 5W30 czyli poprzedni właściciel lał nieprawidłowy chyba był oszczędny żeby lać Mobil 3000. Wg numeru vin Dpf powinien być, ale może ktoś wyciął.
DjKosmit:
--- Cytat: "kosmos2011" ---Spójrz pod samochód z przodu i sprawdź po kształcie "puszki" czy jest kat czy Dpf.
Olej powinien być 5W30 czyli poprzedni właściciel lał nieprawidłowy chyba był oszczędny żeby lać Mobil 3000. Wg numeru vin Dpf powinien być, ale może ktoś wyciął.
--- Koniec cytatu ---
Dzięki. Dzisiaj to sprawdzę przy chwili.
Co do oleju to też właśnie wnioskowałem że budżetówka, czytałem wątki na forum i wszędzie powtarza się marka Motul i chyba na tego się zdecyduje.
Update: 03.09.2013 godz 09:05
Potwierdzam mam DPF wygląda tak samo jak z schematu oraz identycznie jak na znalezionej fotce z sieci.
Czyli Niemiec jeździł na nieodpowiednim oleju. Jakie mogą być tego konsekwencje?
Czy nasze Santki mają jakieś kontrolki sygnalizujące o przejściu w tryb wypalania DPF ??
kosmos2011:
Przeczytaj tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=473&postdays=0&postorder=asc&start=0 szczególnie ostatnie posty.
Miłek25:
Ja bym to zrobił tak:
opcja pierwsz - wsiąść w samochód pojechac na utostradę i przez jakieś 50 km albo dłużej pojechać z dużą prędkością aż układ złapie temperaturę i się samo wypali później powymieniać wszystkie filtry i powinno jeździś.
opcja druga - podjechać do jakiegoś serwisu który zajmuje się wypalaniem DPF podobno podłączają autko do komputera itd.
Nawigacja
[#] Następna strona