Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Brak mocy - czy to wina paliwa?

(1/4) > >>

DjKosmit:
Witam

Mam to autko 3 tygodnie i do dzisiaj nie było z nim żadnych problemów, od samego początku tankowałem je na lokalnej stacji paliw (nie jest to sieciówka) i dzisiaj rano miał problem z reakcją po wciśnięciu pedału gazu - muł totalny, jakby konie pouciekały spod maski. Po wciśnięciu do deski dużo lepiej, ale to nie to samo co normalnie.

Na biegu jałowym również był problem, silnik nie chciał wchodzić na obroty dławił się delikatnie było to wyczuwalne.

Dodam że przepaliłem w nim jakieś 80 litrów oleju napędowego, z lokalnej stacji jakieś 4 tankowania. Dzisiaj komputer pokazuje mi, że pozostało do przejechania 120 km więc mam pewnie niewiele paliwa. Czy możliwe że łyka wodę z wątpliwej jakości paliwa? Moje poprzednie auto też tutaj tankowałem ale nie było problemów tylko silnik to zwykłe 1.9 dTi i nie widziałem różnicy.

Jakie są Wasze spostrzeżenia?

ed. tytuł i treść.  Biernik l.p od "to auto" = "to auto". Zaimek "te" byłby przy liczbie mnogiej: "te auta". Jeden znak zapytania spokojnie wystarczy, nie trzeba też przed nim stawiać spacji.
tekla

Miłek25:
Poszukaj na forum, już pisałem o dodatkach do paliwa. Bodajże to było STP do czyszczenia wtrysków; powinno pomóc. Co więcej, ostatnio przed dłuższą trasą (3500 km) zalałem dwa takie specyfiki naraz - w instrukcji podają, że jeden wystarcza na 50-60 litrów paliwa. W zbiorniku mieści się pod korek 80, zatem dwa były jak znalazł. Stosować takie cudo regularnie i nie powinno być problemów. Jak masz podejrzenia, że to woda, to sprawdź czy nie ma wody w filtrze paliwa, albo najlepiej go od razu wymień; może być brudny. Koszt nieduży, a zawsze masz więcej spokoju. Ja od razu po zakupie auta wszystkie filtry, oleje i płyny wymieniłem dla świętego spokoju, pomimo tego że kupiłem auto od dobrego znajomego. Sprawdź to, co Ci napisałem i daj znać czy pomogło.

ed. co widać. Strumieniem świadomości lecisz elegancko... tekla

DjKosmit:

--- Cytuj ---Jak masz podejrzenia, że to woda, to sprawdź czy nie ma wody w filtrze paliwa
--- Koniec cytatu ---

Wody w filtrze nie było, odkręciłem korek według instrukcji i nic nie leciało. Troszkę paliwa na palcach.

Dzisiaj objawy jakby minęły i nic się nie dzieje, zobaczymy po dalszej trasie.

felkner:

DjKosmit:
Dzięki za linki już to czytałem wcześniej :)

Na razie zalane około 60 litrów ON + Buteleczka STP do czyszczenia wtrysków. Zobaczymy jakie będą efekty.

Jak można na 100% sprawdzić czy auto posiada DPF?

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej