Autor Wątek: Koszty serwisowania i30?  (Przeczytany 23307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jerzy62

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Październik 2009, 22:35:14 »
zapytaj Kałasznikowa wyżej jest Jego post z Kielc !!!

bobchip

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Listopad 2009, 21:47:15 »
I właśnie dlatego zrezygnowałem z przeglądów gwarancyjnych

Carexpert

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Listopad 2009, 23:11:05 »
Sluchajcie nie pakujcie sie w wlasny olej!!! Serwis nie moze wam odmowic wlania wlasnego oleju nawet jak bedzie to zuzyty olej po frytkach ale ZAWSZE wpisze w karte przegladu "Olej dostarczyl klijent" lub cos podobnego i jak COKOLWIEK sie stanie z silnikem ZAWSZE to bedzie podstawa do nie naprawienia w ramach gwarancji!!! Nie wiem czy warto oszczedzic nawet te 100 zl i np naprawiac silnik na wlasny koszt jak cos padnie. A idac dalej tym tropem jak w ramach oszczednosci 100 zl chcesz stracic 5 lat gwarancji to zrezygnuj calkiem z ASO i naprawiaj u pana Kazia w stodole i wtedy wymiane oleju masz gratis a placisz za sam olej i zawsze Pan Kazio wleje ci do silnika co tylko chcesz nawet wode. Bedzie taniej ale o gwarancji zapomnij!

grzech

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Grudzień 2009, 08:07:05 »
Przegląd po 15.000 km.
AUTOKOPEX Mysłowice

12,00 PLN - normalia, materiały pomocnicze
96,00 PLN (rabat 20%) - odgrzybianie klimy - ultradźwięki
250 PLN - robocizna
17,02 PLN - filtr oleju(S2630035503)
65,00 PLN - filtr przeciwpyłkowy(H971332L000)
157,41 PLN (rabat 10%) - Shell Helix Ultra AX 5W30
50,00 PLN środek do odgrzybiania klimatyzacji, (HAIRCOULT)
2,38 PLN - uszczelka korka miski oleju(2151323001)

Razem:
649,81 PLN
czas: 3,5 godz.

Carexpert

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Grudzień 2009, 08:08:45 »
No ja podobnie zaplacilem

szymonmtb

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Grudzień 2009, 13:53:28 »
Cytat: "grzech"
Przegląd po 15.000 km.
AUTOKOPEX Mysłowice
...
Razem:
649,81 PLN
czas: 3,5 godz.

W moim i30 pierwszy przegląd gwarancyjny muszę wykonać do 08.01.2010 (od 08.01.2009 przejechane ok. 11tys.)
Pytałem telefonicznie, w miejscu gdzie kupiłem swoją "demówkę" i30 z 2008 roku http://auto-service.gratka.pl - serwis ASO określił koszty tego przeglądu właśnie w granicach 650PLN.
Dla pewności, muszę się jeszcze zorientować ile kosztuje taki przegląd w większym pobliskim mieście http://acrzeszow.pl//index.php
Może okażą się bardziej konkurencyjni cenowo. ]:->

Jednak zastanawiam się informacją napisaną przez:
Cytat: "speedmaster"
ja jestem po 1 gwarancyjnym ale był gratis więc nie wiem ile kosztuje …
Auto: i30 Comfort (2007) 1.6 16V CVVT

Jak pisałem powyżej mam i30 z 2008 roku - dzwoniąc do salonu, w którym kupiłem autko http://auto-service.gratka.pl i pytając o koszty pierwszego przeglądu gwarancyjnego – powiedzieli mi, że faktycznie była możliwość skorzystania z pierwszego przeglądu „GRATIS” jednak cytat pracownika serwisu: „taką opcję należało wykupić przy zakupie samochodu”.
Dlatego zastanawiam się, czy faktycznie jest to prawdą/ewentualnie jak wyglądało to 2007 roku ??

OKi znalazłem, faktycznie tylko auta zakupione w 2007 roku -> mają pierwszy przegląd darmowy 5+5+1 :roll: Ale to napisano, już drobnym druczkiem=WSZYSTKO ZGODNIE Z opisami DARMOWYCH DODATKÓW :(

PS. Dzięki dla Carexpert za trafne info, na temat stuków zmniejszania kosztów - przez dostarczenie własnego oleju silnikowego… :-D

08.01.2010 dowiem się jak wyglądał przegląd mojego autka i na pewno szczegółowo opiszę ;p

eli2

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Grudzień 2009, 16:25:17 »
Diesel po 40 tys.
Bydgoszcz
Równe 1.000zł brutto. A nie wymieniali klocków hamulcowych bo jeszcze dobre.
Trochę się "zgarbiłem"

szymonmtb

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Styczeń 2010, 23:03:05 »
JAK PISAŁEM POWYŻEJ (dziś wykonałem 1-przegląd gwarancyjny), PRZEDSTAWIAM SZCZEGÓŁY :o
i30 produkcja 2008 - 1,6 benzyna wersja Comfort - PIERWSZY przegląd po 12-miesiącach od daty zakupu (10 606 km -> łączny przebieg od daty pierwszej rejestracji samochodu tj. 08.07.2008, 6-miesięcy używany przez salon jako "jazda próbna").
AUTO-SERWIS _ STALOWA WOLA

Przeprowadzono badanie pojazdu EURO SYSTEM (protokół z badania poniżej):

Dokonano również przeglądu elementów ulegających "najszybszemu zużyciu" w samochodzie (szczegóły poniżej):

ŁĄCZNY KOSZT (brutto):
563,10 PLN
czas: 2,5 godz.
Szczegółowe koszty jak w poniższej fakturze:

Wnioski:
Przegląd faktycznie w miarę szybki, jednak chyba dość "pobieżny" i pewnie dlatego tani (w stosunku do tego co piszecie najniższa cena) ??
WĄTPIĘ aby był tani tylko z powodu, iż kupiłem w tym samym salonie/serwisie ASO - swój samochód ??

Warto polecić ten serwis - JAK SĄDZICIE ??

grzech

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Styczeń 2010, 20:45:24 »
Cytat: "szymonmtb"

Przeprowadzono badanie pojazdu EURO SYSTEM...
Dokonano również przeglądu elementów ulegających "najszybszemu zużyciu" w samochodzie...

Wnioski:
Przegląd faktycznie w miarę szybki, jednak chyba dość "pobieżny" i pewnie dlatego tani (w stosunku do tego co piszecie najniższa cena) ??

Warto polecić ten serwis - JAK SĄDZICIE ??

szymonmtb, myślę że trudno ocenić czy pobieżny. Ja takich "wydruków" nie otrzymałem ani też nie widziałem, a widząc to też chciałbym coś takiego mieć.

Więc się nie dołuj, bo nie ma powodu. Na wielki PLUS powinieneś uważać otrzymane załączniki z przeprowadzonego badania. Masz potwierdzenie co sprawdzili i jak stan techniczny auta wygląda.

szymonmtb

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Styczeń 2010, 15:41:50 »
Cytat: "grzech"

szymonmtb, myślę że trudno ocenić czy pobieżny...

Więc dodam, iż w Książce gwarancyjnej (którą mistrz serwisu uzupełniał przy mnie):
- w miejscu gdzie należy wpisać wynik testerem Hi-scan/GDS mam przybitą pieczątkę serwisu - bez podania wyniku testu (rozumiem, że taki test NIE ZOSTAŁ WYKONANY <co?> )
- opis przeglądu nadwozia - wypełniający książkę na pytanie jak wypadł ten przegląd - odparł: aaa no fakt ... i zaczął wypełniać,
na dalsze pytanie: jak pan ocenia stan lakieru odparł - oczywiście "bez uwag".
Pomimo, iż wiem, drzwi były przeze mnie malowane zaprawką/lakierowane - co widać, podobnie tylna klapa, maska itp. (oznacza, że nie interesował ich stan lakieru, przypuszczam=> dziur w karoserii nie widać więc dlatego "BEZ UWAG"...)
- czytając Wasze opisy można zauważyć, że przy wymianie oleju (w większości przypadków) wymieniana jest "uszczelka korka miski oleju"
W MOIM PRZYPADKU, NIC TAKIEGO NIE NIE JEST UWZGLĘDNIONE (zaczynam się zastanawiać, czy w ogóle go wymieniali <zawstydzony> ).

Carexpert

• Gość
Koszty serwisowania i30?
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Styczeń 2010, 07:59:28 »
Zazwyczaj pierwsze przeglady w ASO sa totalnie olewane. Prawde mowiac czesc tych przegladow to tylko wymiana oleju. W moim przypadku wiem ze nawet kol nie zdjeto. Teoretycznie wiem ze po 15000 km klocki musza byc ok ale w kazdym przegladzie powinny byc zdjete kola i sprawdzone oczyszczone i nasmarowane zaciski hamulcowe a tego sie nie da zrobic bez zdjecia kol. Przeglad powloki lakierniczej to tez fikcja nikt go nie sprawdza jak cos im w oko samo nie wpadnie to stempluja ze jest ok.