Autor Wątek: [ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35  (Przeczytany 128899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zibi

• Giełda
[ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35
« Odpowiedź #135 dnia: 23 Sierpień 2013, 21:20:21 »
Pruszków-Radom-Kielce-Kraków, DK7 czasami S7, spokojnie ponad 3 godzinki jazdy, spalanie 6,2 wg komputera, powrót Kraków-Katowice-Częstochowa, A4, DK1 oraz S8, już nie tak spokojnie, spalanie 6,9 wg komputera

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 24 Sierpień 2013, 23:48:36 »
Panowie ... właśnie siedzę w cro a Ix stoi pod kwaterą w PAGU... trasa Gorzyczki Chorwacja pokonałem na jednym baku.. wyszło coś kolo 690 km z baku. wg kompa 7.3... dystrybutor w cro przy próbie dobicia na full pokazał 6.8l/.100
prędkość średnia z trasy wg kompa to 108 km/h
utrzymywałem 120 / 130 + korki w Austrii.. wg mnie super
teraz jazda lokalna po CRo górki dołki Jadranka + A1 i jest 7.6
mobilność tego samochodu ma same pluzy prześwit daje dużo możliwości w parkowaniu.... tam gdzie kompakty nie mogą lub już trą podwoziem Ix wjeżdża jak szalony..

aurum

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 25 Sierpień 2013, 11:28:52 »
Zrobiona trasa 650 km - średnie spalanie 7,6 (4 osoby + bagaż + klima). Co ciekawe po 570km komputer zasygnalizował, że jadę na rezerwie, dziwne bo w baku musiało być jeszcze około 15 litrów, czyli na prawie 200 km. Gdy po całej trasie zatankowałem do pełna, to weszło niecałe 50 litrów. Czy w Waszych ixach też tak szybko zapala się kontrolka rezerwy paliwa? Dodam tylko, że samochód jest na docieraniu - ma dopiero zrobiony 1kkm.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 26 Sierpień 2013, 01:33:05 »
ta kontrolka poziomu paliwa nie jest z czujnika w baku a kalkulatora spalania.
ja ostatnio jadąc do Cro stanąłem w porządnym korku. po 2km ślimaczej jazdy zaświeciła się kontrolka rezerwy. Korek sie skończył więc leciałem 120 km.h kontrolka zgasła... a zasięg na kompie pokazał więcej niz 100km..

Offline yach

• Giełda
« Odpowiedź #139 dnia: 27 Sierpień 2013, 16:36:01 »
Trasa 550 km trzy osoby na pokładzie, bagażnik załadowany po dach, średnie spalanie z komputera 6,7 l ( były momenty ze pokazywał 6,4 l   ;-) ) klima prawie się nie załączała.

Odległość podobna (560 km )  jazda w upalny dzień , termometr pokazywał grubo ponad 30 stopni, klima miała co robić, trzy osoby na pokładzie, pełny bagażnik, ten sam styl jazdy, komputer pokazywał zużycie paliwa   na poziomie 7,8 l.

Jazda w mieście, bardzo krótkie odcinki, nastawiali sygnalizatorów, pobudowali rond :mrgreen: , spalanie na poziomie 9,7 l.

ogólnie da się wytrzymać  :-)

doicz

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 30 Sierpień 2013, 23:41:39 »
U mnie 10 litrów, praktycznie tylko miasto, odcinki do kilku kilometrów, klima, ciągle światła itd. Nigdy hultaj nie zszedł poniżej 9 litrów, i się nie dziwię, w końcu to jest SUV, opony 225 szerokość, wysoka buda o współczynniku oporu powietrza kiosku 'ruchu'. Dziwią mnie tylko te spalania niektórych użytkowników 6,9l , 7,2 , ehh też bym tak chciał... .

P.S. Radzę sprawdzić spalanie na podstawie z tankowania do pełna i kalkulacji z dystrybutora, bo komputer ma to do siebie, że (przynajmniej mnie) chce zawsze lekko lub bardziej oszukać.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #141 dnia: 31 Sierpień 2013, 09:21:14 »
Cytat: "doicz"
Dziwią mnie tylko te spalania niektórych użytkowników 6,9l , 7,2 , ehh też bym tak chciał... .

P.S. Radzę sprawdzić spalanie na podstawie z tankowania do pełna i kalkulacji z dystrybutora, bo komputer ma to do siebie, że (przynajmniej mnie) chce zawsze lekko lub bardziej oszukać.

Pruszków - Kraków, równo 6.0, na dystrybutorze może być różnica 2-4%, więc bardzo niewielka - nigdy nie miałem większej różnicy, a na stukałem już 21,5 kkm

doicz

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 03 Wrzesień 2013, 23:24:13 »
Cytat: "Zibi"
Dziwią mnie tylko te spalania niektórych użytkowników 6,9l , 7,2 , ehh też bym tak chciał... .

Pruszków - Kraków, równo 6.0, na dystrybutorze może być różnica 2-4%, więc bardzo niewielka - nigdy nie miałem większej różnicy, a na stukałem już 21,5 kkm

Hej Zibi, z tego co widzę to masz diesla, więc inna bajka;)  Napewno twoje autko jest bardziej oszczędne niż popularne 1.6 gdi.

JAREK G

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 11 Październik 2013, 20:11:04 »
Nie wiem jak Wy to robicie ale u mnie spalanie ( tylko po mieście, krótkie odcinki ) masakra  :cry: Może nie tak tragiczne jak widać na dole bo jednak motostat.pl też ma problem (przy nowym aucie z pustym zbiornikiem) aby wyliczyć dokładnie średnie spalanie  :-P , ale i tak średni wyszło mi aż 10,7l ( z komputera 10,2)   :-?

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #144 dnia: 11 Październik 2013, 20:21:05 »
U mnie spalanie jak poniżej, tez krótkie odcinki :)

mron

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 22 Październik 2013, 08:08:34 »
U mnie na trasie Warszawa - Ustrzyki wyszło 6,7 z komputera i 7,02 na motostat

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 11 Listopad 2013, 22:20:18 »
U mnie 10 litrów, praktycznie tylko miasto, odcinki do kilku kilometrów, klima, ciągle światła itd. Nigdy hultaj nie zszedł poniżej 9 litrów, i się nie dziwię, w końcu to jest SUV, opony 225 szerokość, wysoka buda o współczynniku oporu powietrza kiosku 'ruchu'. Dziwią mnie tylko te spalania niektórych użytkowników 6,9l , 7,2 , ehh też bym tak chciał... .

Sorry ale jeżeli macie 1,6 benzyna to nie dziwcie się wysokiemu spalaniu. Auto ma 2t więc na taką kastę musi być moc! Według mnie Hyundai w ogóle nie powinien wypuszczać takiego silnika. Skoro mój Peugot Boxer (plandeka) waży 2t i przy silniku 2,2D ma spalanie 12l to chyba normalne, że auto z dużo za słabym silnikiem nie udźwignie takiej masy oszczędzając przy tym benzynę.

wieloryb7

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 11 Listopad 2013, 23:38:17 »
Co do jednego masz racje. Gdyby IX 35 ważył 2 tony, to wypuszczenie go z takim silnikiem to byłaby masakra. Na szczęście waży ok 1300kg i tak tragicznie nie jest... Producent takiego silnika akurat spalania nie powinien się wstydzić. Skoro hyundai/kia nie powinien wypuszczać tego modelu z takim silnikiem, to wg Ciebie to samo powinni zrobić Mutsubishi, Nissan, Citroen, Suzuki produkujące crossovery podobnych rozmiarów - wszystkie z motorami 1.6.
A co powiesz zatem na silnik 1.4 (101KM) w najnowszym Civic'u?
Jest 90kg lżejszy od ix35 (czyli 1 postawny pasażer...

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 12 Listopad 2013, 09:37:59 »
Oj gafe strzeliłem z tymi 2t ;-) Spojrzałem w dowód i pomyliłem rubryki. Oczywiście 2t to dopuszczalna masa. Natomiast móje auto waży dokładnie według dowodu 1533 kg (Pb waży tak jak piszesz 1300) i z silnikiem 2.0 daje radę. Spalanie według mnie jest rewelacyjne jak na tego typu auto. Oczywiście słowa, że "nie powinien" wypuszczać są moim prywatnym zdaniem i bardziej tyczyła się 1.6D. Kupując swojego czytałem opinie i bardzo wielu narzekało właśnie na spalanie benzynowców i to się tylko potwierdza choć jak widać po Twoi wpisie są i zadowoleni?
Co do innych marek to mogą nawet robić auta z dwusuwami :-) Tylko, że później ktoś będzie narzekał na spalanie moc itp., a może znajdą się zadowoleni.

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 12 Listopad 2013, 14:16:12 »
mi auto w miescie spala ok 8,5-9l wg komputera. codziennie traska gdansk gdynia 20km w jedna strone. ale miastem. auto ma silnik 1,6 pb, manual i oska. wiec zle nie jest. dla porownania pug 207 tez 1,6 na tej samej trasie palil 10 spokojnie