Forum > ix35 EL

[ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35

<< < (4/38) > >>

zomol:
Mnie przy jeździe miejskiej pali jak w instrukcji 8 z haczykiem (oczywiście jazda bez korków) ale na trasie pomimo delikatnej jazdy nigdy nie udało mi się osiągnąć "książkowego" spalania  :-P

Gringo:
Wczoraj miałem takie ciekawe zjawisko.
Jadę do pracy (ok.8km) grzecznie, ale trochę w korkach - spalanie 10,7 - zawartość baku 1/2 .
Wracam (grzecznie), korki - ale pokazuje 10,5.  
W połowie dystansu jadę i widzę że zmieniają się światła - chcę zdążyć - wdepnąłem trochę (200 m), skręt na skrzyżowaniu w poprzeczną - zdążyłem...ale patrzę i oczom nie wierzę średnie skoczyło do... 30!!! :shock: :shock:  :shock:
Reszta dystansu w miarę grzecznie - dojechałem do domu ze wskazaniem 9,9 (bez resetowania po drodze, samo spadło)...

Ten komp to jakiś kosmos...
Jeszcze sobie na te wskazania popatrzę, bo mnie zafascynowały... :roll:  :evil:

jacek2:
zaraz po tankowaniu gdy jest mało kilometrów najechanych, to średnie spalanie reaguje prawie natychmiast, i zmiany na kompie są niezbyt ciekawe...... :roll:

Gringo:
To standard, bo wskazanie się resetuje i na początku dane są brane m.in na podstawie chwilowego, które przy ruszaniu są każdorazowo hardcorowe...ale to normalka...

Tu w tym kompie są jakieś dziwne algorytmy...
Dochodzę do wniosku, że wczoraj był po prostu reset kompa w trakcie jazdy i tyle.
Trochę to może fałszować wskazania...ale one w sumie i tak są do traktowania "poglądowo"...jednak fajniej by było, gdyby takich akcji nie było...

radark:
wreszcie ruszyłem w trasę swoim ix i mogłem zmierzyć spalanie, w miescie pali srednio 9,5 l, w trasie samochod zaskoczył mnie pozytywnie nawet bardzo w pewnym momencie zacząłem się nawet zastanawiać czy z komputerem wszystko ok, 180 km trasa - jazda między 60 a 90 spalił 5,8l!!!! później trasa z kawałkiem ekspresówki 170 km jazda między 80 a 120 spalił 6,2l!!!! no tyle się nie spodziewałem, nie liczyłem ręcznie, czy komputer mówi prawdę na oko po tankowaniu benzyny sporo zostało, czy komuś tak spalił?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej