Forum > Lantra / Elantra

[Elantra XD] Jak wymontować zegarek ?

<< < (2/3) > >>

Hants:
Zdejmij panel, zanim go połamiesz. To naprawdę prosta sprawa, a przyda Ci się gdy bedzięsz samodzielnie wymieniał np radio. Potrzebujesz dwu plastikowych łomików do delikatnego podważenia. Gdzies na dole pewnie masz jedną srubę.

Przyciski są OK - wydaje mi się, że to wylany kondensator.

Złośnik:
Niekoniecznie. To może być też zimny lut, oberwana ścieżka lub przewód.
Aby to dokładnie sprawdzić trzeba właśnie zdemontować konsolę bez dłubania, wyginania i łamania jej. Wiem, że tak jest łatwiej ale lepiej mieć to w całości.
Ja też wolałbym aby do odkręcania kół nie trzeba używać kluczy i aby odbywało się to poprzez  podrapanie kołpaka lub felgi ale nie daje się. Trzeba się zebrać i zrobić porządnie.
Wymontować układ zegarka, przeczyścić płytkę i ścieżki acetonem lub czymś na bazie acetonu (dobre są znajdywana jeszcze czasem zmywacze do paznokci oparte o ten składnik), wyczyścić węglowe gumki przycisków, poprawić zimne luty i powinno chodzić aż miło.
Ale odginając, kalecząc plastik i ranty konsoli niezależnie od tego czy samemu czy we dwie, trzy, cztery osoby, nie zrobisz tego porządnie.
Pozdrawiam - Złośnik.

kosmos2011:
//www.youtube.com/watch?v=2qtgLInqiec

Chyba też nie obędzie się bez wymiany pewnych elementów na płytce  http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3021&highlight=zegarek .

tekla:
Pomocne wideo kosmos2011. Przydałoby się jakiś czas temu, co nie, Złośnik? (:
Faktycznie coś mi świtało, że w okolicy popielniczki trzeba śrubek szukać.
RaulC, również proponuję byś nic nie odginał i nie grzebał, tylko zdjął panel. Nie takie to straszne, bez filmiku daliśmy radę zdjąć i zamontować dwa razy w godzinę :P

Złośnik:
Pewnie, bez problemu. Delikatnie, z wyobraźnią i spokojnie da radę wykonać to bez strat.
Jeśli kondensatory będą wybrzuszone, koniecznie wymienić. Taka sama pojemność ale na wyższe napięcie. Min. 25V i wytrzymałość temperaturowa Min 105st C. Mogą kosztować kilka zł ale skoro jest ich aż 2 to chyba nie trzaśnie aż tak po kieszeni :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej