Forum > i30 FD

[i30] Jaki olej do diesla - 5W30 czy 5W40?

<< < (3/4) > >>

Roksana:
pebe jaki olej wlałeś?

shadow:
Przenoszę, temat już istnieję, proszę o zapoznanie się z opcją szukaj i regulaminem forum.

Pozdrawiam

konradek:
Witam

Do tej pory do mojego diesla 1.6 115 KM z 2010 r. bez DPF-u lałem olej Shell Helix Ultra Extra, który spełniał wymagania ACEA C3, A3/B3, A3/B4.

Teraz Shell zmienił oleje i mam do wyboru:
Shell Helix Ultra ECT 5W-30 (ani na stronie Shella ani na butelce nie wymieniona klasa) lub Shell Helix Ultra 5W-30 spełniający wymagania API SL/CF; ACEA A3/B3, A3/B4.

Zgodnie z instrukcją powinienem wlać olej ACEA B4 - czyli powinienem kupić ten drugi?

Pozdrawiam

K.

maureliusz:
Szczerze to lepiej Lotos wlać i częściej zmieniać niż Shella, Motul czy nie wiadomo co i zmieniać raz na ruski rok.

Olej jak olej nie bo co doktoratu robić. Najmniej ufałbym olejom zalecanym przez producenta:-) bo im zależy na normach i obniżaniu spalania, a nie na żywotności silnika - tak jest w przypadku Forda i jego oleju Formula.

konradek:
I uzyskałem odpowiedź z HMP, w skrócie do auta jak moje (diesel bez dpf) można lać olej o klacie ACEA C3 5W30, choć lepiej 5W40. Jak już zdecydujemy się na 5W40 to potem już lepiej nie zmieniać na 5W30.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej