Autor Wątek: [ix35 EL] przeglądy ceny i opinie ASO  (Przeczytany 71084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline seboc

• Giełda
[ix35 EL] przeglądy ceny i opinie ASO
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Październik 2012, 20:11:51 »
Cytat: "rabex"
Mobil1 i Motul to najwyższa półka (prawdziwe oleje syntetyczne a nie tak jak konkurencja wytwarzane z mineralnych)

To tylko reklama. Olej, jaki by nie był, to dość prosta substancja. Jeśli nie jest to kompletny shit za kilka zł, na pewno nasmaruje silnik poprawnie.

To samo jak reklamy oleju do silników francuskich, japońskich, niemieckich . Trudno obecnie zdefiniować taki podział. Auta niemieckie i amerykańskie miewają silniki francuskie. Te same silniki co Hyundai i Kia stosują Chrysler i Mitsubishi. Chryslery można kupić ze znaczkiem Fiat / Lancia / Alfa  Romeo (i na odwrót), diabli wiedzą, jakie tam są silniki i kto naprawdę te auta produkuje (niegdyś Magna-Steyr w Austrii).
W oleju (jak i w proszku do prania czy płynie do WC) nie ma żadnych inteligentnych bakcyli, które powodują, że silnik jest zdrowy (toż to też żaden organizm).
Po prostu wystarczy nabyć olej o parametrach jakościowych i lepkościowych z instrukcji i wymienić go wg harmonogramu.

KIA np. proponuje (lub proponowała) polskie oleje oferując jednocześnie 7-letnią gwarancję.

[ Dodano: 2012-10-19, 20:15 ]
Cytat: "jacek2"
Ciekawe, czy już się mechaniory nauczyły czegoś ciekawego o naszych autach.

W Mikołowie nauczyli się wymieniać filtr paliwa w benzynowym tucsonie. Eksperyment trwał 2 dni.
Najpierw wręczono mi listę rzeczy do zrobienia przy przeglądzie 60kkm. Potem kierownik pytał, skąd pomysł by filtr paliwa wymieniać (pozycja obecna na owej liście).

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Październik 2012, 20:22:50 »
Mobil1 i Motul to najwyższa półka (prawdziwe oleje syntetyczne a nie tak jak konkurencja wytwarzane z mineralnych)
Motul to może jeszcze tak, ale Mobil...nie jestem pewien...to podobno to samo co Shell i Castrol - jedna rozlewnia, inna etykieta...

Offline Nuna

• Giełda
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Październik 2012, 01:09:09 »
Podobny temat poruszany w 2006r. na forum innej marki:

"Znajomy opowiadal na imprezie że pracował w Belgii w rozlewni olejów, było tam 6 zbiorników. W 4 byl olej syntetyczny i półsyntetyczny w pozostałych 2 mineralny.
 Teraz uwaga: w poniedziałek lali do opakowań MOBIL1, we wtorek do opakowań CASTROL, w środe do opakowań ELF itd. wszystko z tych samych zbiorników !!!

Co wy na to ? napiszecie że pijackie pogaduchy, ale tak niestety jest !"

:-(

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Październik 2012, 23:08:24 »
Cytat: "Nuna"
napiszecie że pijackie pogaduchy, ale tak niestety jest !"
Może nie do końca tak, ale bardzo podobnie.  ;-) Dlaczego mnie ta kwestia przekonuje? Tak samo jest z paliwem.  :mrgreen:

Offline tekla

• Global Moderator
    • http://www.facebok.com/eklateklamodel
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Październik 2012, 07:17:55 »
Ehm, offtopic?

[ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-10-22, 11:08 ]
Przeważnie tak się to kończy, jak temat ma już powyżej 2 podston.  :roll:

rabex

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Październik 2012, 14:59:41 »
cytat od : lizardking
Temat postu: Oleje silnikowe syntetyczne i "syntetyczne"

Zapewne wszyscy wiedzą iż syntetyczne oleje silnikowe dzielą się na te produkowane z hydrokrakowanej bazy mineralnej /III grupa/ i z baz pochodzenia chemicznego - PAO i estrów /IV i V grupa/. Do niedawna oleje produkowane z baz III grupy nie miały prawa być nazywane olejami syntetycznymi. Castrol miał o to sprawę przed sądem. Niedawna interwencja API dopuściła jednak to nazewnictwo powodując i powstały oleje "syntetyczne " i full syntetyki. Oleje "syntetyczne" produkowane całkowicie z oleju mineralnego to wszystkie Castrole i Shell`e poza 0W-30 i 5W-30 /a nawet i te są cieniutkie/. Teraz rozumiem dlaczego Master`s napisał kiedyś, że w silnikach smarowanych tymi olejami odnajdywał dużo czarnego szlamu. Są jednak na szczęście firmy produkujące oleje 5W-40, 0W-40 i 5W-50 /oczywiście xW-30 też/ z baz IV i V grupy. Te oleje znacznie lepiej odprowadzają ciepło, posiadają lepszą stabilność cieplną i szereg innych pozytywnych cech. Tu zagadka dla Szacownego Grona - wiecie którzy to producenci ???

;-) Dobra odpowiem : Mobil1 i Motul

ps. swoją wypowiedź opieram o dogłębną lekturę amerykańskiego forum http://www.bobistheoilguy.com gdzie piszą pasjonaci tych zagadnień, mający fundusze na bieganie z próbkami po laboratoriach a nie na wiedzy zasłyszanej od "fachofców" (fahofcuff? (;) i szwagrów.

tekla: dodatki na różowo

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Październik 2012, 12:30:17 »
Zapewne wszyscy wiedzą iż syntetyczne oleje silnikowe dzielą się na
ale pojechałeś po kolegach....... tak na pewno wszyscy to wszystko o olejach wiedzą. Ciekawe poco ta wiedza na co dzień????? na co dzień trzeba rozróżnić Polski etanol od czeskiego  :mrgreen:    :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

rabex

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Październik 2012, 13:17:11 »
Zapewne wszyscy wiedzą iż syntetyczne oleje silnikowe dzielą się na
ale pojechałeś po kolegach....... tak na pewno wszyscy to wszystko o olejach wiedzą. Ciekawe poco ta wiedza na co dzień????? na co dzień trzeba rozróżnić Polski etanol od czeskiego  :mrgreen:    :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Ta wiedza jest potrzebna raz w roku - przed wymianą oleju na przeglądzie, założyłeś temat o przeglądach - staram się pomóc jak umiem to nie rób z tego tematu śmietnika i nie wyjeżdżaj off-topic o czeskiej wódzie...

[ Dodano: 2012-11-12, 12:55 ]
Byłem na przeglądzie w ASO w Białymstoku - cena 419zł + własny olej (110zł za 5l Shell Helix Ultra w hurtowni) - myślę że cena rewelacyjna

grzegon

• Gość
olej z Tesco? czy dla "rajdówek"? czy z Niemiec ?
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Listopad 2012, 15:28:47 »
Witam Wszystkich,
mój znajomy jest współwłaścicielem firmy handlującej olejami i dodatkami do niby silników bardziej wymagających np.: rajdowych. Ich oleje robi się tak: beczka tradycyjnego oleju stosowanego do samochodów jakimi my jeździmy, ich butelka i ich etykieta z nazwą "olej do wyścigówek".
Tyle w temacie oleju rozlewanego i sprzedawanego w Polsce.
Ważne żeby wiedzieć jakiemu silnikowi i kiedy lać mineralny lub syntetyk i to wszystko.
Słyszałem też, że w np w Niemczech można kupić bardzo dobre oleje marek w Polsce nie znanych zwykłemu użytkownikowi auta, ceny 150-200 zł za litr, ale jaka jest różnica pomiędzy nimi i pospolitymi olejami z Tesco czy polskiej stacji benzynowej - nie wiem.
Jak się dowiem, to napiszę.
Pozdrawiam

rabex

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Listopad 2012, 12:33:52 »
To znaczy twój znajomy jest oszustem?
Zbyt częsty to przypadek w branży motoryzacyjnej niestety.
Wciąż mam wrażenie że wszędzie w tej branży chcą mnie oszukać i trzeba im patrzeć na ręce...np ostatnie 2 przypadki :
- Serwis chciał ode mnie 850zł za przegląd - skończyło się na 419 (to t pierwsza oferta to jawne oszustwo)
- serwis citroena umówił moja kobietę na wymianę zawieszenia tylnego bo jak stwierdzili "może się Pani zabić wkrótce" :evil:  :evil:  :evil:
Po kontroli u znajomego specjalisty (oficjalny warsztat zawieszeń, nie jakiś Pan Henio w garażu na działkach) nie stwierdzono NIC  - wszystkie parametry OK :?:  :!:
I miej tu człowieku zaufanie do ludzi :-x

grzegon

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Listopad 2012, 17:39:01 »
no niestety i prawda jest taka, że większość tego co kupujemy, nie tylko w sferze motoryzacji, jest oszukane, podrobione, przerobione itd. i jeśli ktoś jeszcze tego nie wie to chyba żyje w jakimś własnym "matrixie"

zomol

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Listopad 2012, 11:39:51 »
Dzisiaj robiłem przegląd po 20 tys i .......... okazało się, że nie jest potrzebny bo Hyundai zmienił tabelę serwisową i w silniku 1.6 GDI przegląd robi się co 30 tys  :mrgreen:
Mało tego kilka składników robionych wcześniej przy każdym przeglądzie m.in wymiana płynu hamulcowego teraz robi się co drugi przegląd - jednak potrafią miło zaskoczyć  :-P
Ja mimo wszystko zrobiłem przegląd bo już byłem psychicznie i finansowo nastawiony  :lol:  a ponadto niepokoiło mnie zgrzytanie przy ruszaniu pod górę (okazało się  , że pół osie były niedokręcone)
Cena przeglądu Viamot Kraków 478 zł

ak_11

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Styczeń 2013, 21:01:45 »
Przegląd po roku (albo 30 tys. km) 1.6 GDI. Koszt 415 zł + własny olej (wchodzi ok 3 litrów). ASO SMH Toruń. Sprawnie, miło i fachowo.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Styczeń 2013, 07:26:34 »
Szykuje mi się teraz przegląd po III roku. Cena w Wałbrzychu 350 zł za przegląd, ale do tego mogę mieć swój olej i filtry. Najechane mam prawie 50 000km. Nie wymieniałem jeszcze filtra paliwa. Teraz go wymienię. Jest niestety najdroższy 95 zł. Pozostałe filtry to:
-powietrza 48 zł
-olejowy 30 zł
-kabinowy 65zł
Olej kosztuje 2x po 4 litry 118 zł za pojemnik....
Mimo że taniej to ceny i tak bolą :oops:  :shock:

zomol

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Styczeń 2013, 11:57:30 »

Mimo że taniej to ceny i tak bolą :oops:  :shock:

Nie marudź  :mrgreen:

W 2009r cena przeglądu w ASO VW dla Passata 1.9 TDI ponad 1200 zł  :shock:
To było w 2009r a ciekawe ile teraz kroją  :-P