Autor Wątek: [ix35 EL] przeglądy ceny i opinie ASO  (Przeczytany 71123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gringo

• Gość
[ix35 EL] przeglądy ceny i opinie ASO
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Luty 2012, 01:10:35 »
Cytat: "balboa"
nie zwróciłem jednak uwagi czy ramiona podnośnika mają gumowe ochraniacze, a także "za co podnoszą" auto, jeśli ktoś widział lub wie to poproszę.
Czy mają ochraniacze - też nie zwróciłem uwagi (zrobię to następnym razem), natomiast ramiona bardzo dokładnie były dopasowywane do miejsc dla nich przeznaczonych 8-)  .

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Luty 2012, 08:12:08 »
Jak człowiek sam sobie nie przypilnuje, aby podłożyli coś miękkiego pod progi, to podłożą. A jeśli klient jest D..pa i nie zwraca na to uwagi, to "fachowcy" też mają to głęboko i drapią, wyginają progi aż "miło" popatrzeć.
Szczególnie gdy auto jest starsze, to progi tylko  chrupią przed załamaniem...... :cry:  :-/

Makosan

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Luty 2012, 18:47:04 »
Witam, ja w Olsztynie rok temu na pierwszym przeglądzie mojego ix35 diselka zapłaciłem około 1200zł brutto,
zadzwoniłem do serwisu (jest tylko jeden w Olsztynie) i powiedzieli mi że teraz drugi będzie droższy, bo wymienią filtr powietrza i filtr pyłu.
Poprostu masakra...
Ile wy płacicie za przegląd diselka 136kM?
Pozdrawiam.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Luty 2012, 07:58:40 »
Cytat: "Makosan"
Witam, ja w Olsztynie rok temu na pierwszym przeglądzie mojego ix35 diselka zapłaciłem około 1200zł brutto,
zadzwoniłem do serwisu (jest tylko jeden w Olsztynie) i powiedzieli mi że teraz drugi będzie droższy, bo wymienią filtr powietrza i filtr pyłu.
Poprostu masakra...
Pozdrawiam.

To kompletna bzdura.... jestem po drugim przeglądzie i wyniósł on mnie ok 890 zł (nie wymieniono filtra powietrza i kabinowego- bo były wymieniane na pierwszym przeglądzie)
zażyczyłem sobie wymianę oleju i filtra olejowego, choć nie było jeszcze takiej potrzeby, i to trochę zawyżyło cenę przeglądu......

Zadzwoń do innego ASO, nawet w odległym rejonie od Ciebie i zapytaj o ceny. Nie musisz tam jechać, ale będziesz miał porównanie, czy nie robią Cię przypadkiem w jądro..... :!:

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Maj 2012, 09:38:26 »
Cytat: "Makosan"
Poprostu masakra...
Pozdrawiam.

mnie zwaliło z nóg, gdy zaproponowali wymianę oleju po 3000km za 670 zł, no cóż stać na auto, stać na serwis :)

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Maj 2012, 12:31:57 »
Cytat: "Zibi"
gdy zaproponowali wymianę oleju po 3000km
jeżeli jest to pierwsze 3000 km tego samochodu, to wymiana po tak krótkim okresie, spowodowana jest układaniem silnika..  Muszą wymienić po pierwszych 2-3 tys km olej bo pływają w nich drobinki powstałe przy dotarciu silnika. Ale skąd ta cena to nie wiem.

mada

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Wrzesień 2012, 20:54:04 »
Witam
Jestem po drugim przeglądzie gwarancyjnym , tu miłe zaskoczenie bardzo profesjonalne podejście do klienta w Auto-Zięba  Katowice. Cały przegląd kosztował mnie 450zł.(20000 tyś. przejechane).

Pozdrawiam

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Październik 2012, 11:53:19 »
Cytat: "mada"
Cały przegląd kosztował mnie 450zł.
Czy to faktycznie jest tak dużo w porównaniu z innymi ASO na terenie woj. śląskiego?

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Październik 2012, 23:07:35 »
Moj ix właśnie odbył swój pierwszy przegląd.
440 PLN bez kosztu oleju - olej miałem własny. Filtr kabinowy też ;) .
Auto umyte po przeglądzie.
Może być...

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Październik 2012, 19:19:03 »
Gringo, gdzie?

Offline seboc

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Październik 2012, 19:55:40 »
Swojego dziada serwisowałem zawsze w Mikołowie.
Koszt robocizny to 250 czy 260 zł. Olej miałem własny, świece i filtr kabinowy też. Filtr oleju w ASO jest chyba najtańszy na świecie.
W poprzednim aucie kupowałem jakiś drogi olej. Teraz zawsze lałem Shell Helix 5w40 za 100 zł za 4L, świece NGK chyba 13 zł za 4szt.

Olej syntetyczny 5w40 spełnia wymagania producenta z nawiązką. W temp. -16 st.C płynny jest jak herbata. Nie ma co cisnąć jakichś drogich wynalazków do silnika jednak dość tradycyjnego. Do tego olej zmienia się często.

To auto jest po prostu tanie w serwisowaniu!

rabex

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Październik 2012, 15:43:51 »
Swoją drogą to bardzo interesujące ceny oleju w ASO H. :
250zł za 4,5l oleju z beczki kiedy w sklepie można kupić Shell Helix Ultra 5w40 za 110zł 5l w opakowaniu 4l+1l
Jak takie same ceny są za filtry i robociznę to ktoś nas tu ostro robi w balona!!

Offline seboc

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Październik 2012, 19:54:52 »
Cytat: "rabex"

250zł za 4,5l oleju z beczki

Właśnie. ASO w Polsce mają jakieś umowy z dostawcami Mobil lub Castrol. Te oleje są po prostu drogie. Może i lepsze, ale raczej dla jakiegoś hipernowoczesnego silnika lub jakiej megaintensywnej eksploatacji.
Hyundai nie ma jakichś własnych norm jak VW czy BMW. Instrukcja opisuje pospolite normy jakościowe.

rabex

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Październik 2012, 12:55:38 »
Cytat: "seboc"

250zł za 4,5l oleju z beczki

Właśnie. ASO w Polsce mają jakieś umowy z dostawcami Mobil lub Castrol. Te oleje są po prostu drogie. Może i lepsze, ale raczej dla jakiegoś hipernowoczesnego silnika lub jakiej megaintensywnej eksploatacji.
Hyundai nie ma jakichś własnych norm jak VW czy BMW. Instrukcja opisuje pospolite normy jakościowe.

Musi być olej zgodny z parametrami podanymi w instrukcji :
dla mojej benzyny 2.0 musi to być 5w40 (ale odstępstwa od 5w w dół np do 0 oraz od 40 w górę np. do 50 też są ok) i Hyundai poleca Shell Helix Ultra (nie zmuszają i słusznie bo ich ceny są kosmiczne)

Co do cen i jakości :
Shell to raczej średnia/niższa półka (cena ok. 100-110 zł za 5l)
Mobil1 i Motul to najwyższa półka (prawdziwe oleje syntetyczne a nie tak jak konkurencja wytwarzane z mineralnych) i o dziwo w przypadku mobil1 cena jest zbliżona do Shell-a Helix Ultra - 5-10% drożej

Co do umów z dostawcami : jeżeli mobil1 i Shell kosztują poniżej 120zł/5l to dlaczego z beczki maja kosztować 200+ zł - to nie jest umowa serwisów z dostawcami TO PAZERNOŚĆ SERWISÓW i NIELOJALNOŚĆ WOBEC KLIENTÓW - a co tam : WRĘCZ OSZUSTWO!!!

Bojkotujmy oleje z ASO - kupujmy sami - może zrozumieją że jak nie zarobią to obniżą ceny do rynkowych.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Październik 2012, 14:02:37 »
Bojkotujmy oleje z ASO - kupujmy sami - może zrozumieją że jak nie zarobią to obniżą ceny do rynkowych.
Uważam, że to jest bardzo racjonalne podejście. Nie dajmy się dymać, kiedy tylko jesteśmy w stanie tego uniknąć. Czytając Twoją relację rabex, przypomniałem sobie, jak podczas promocyjnego darmowego przeglądu w jednym z ASO pozwoliłem sobie przed laty wyjść poza ramy tego przeglądu i poprosiłem o wymianę żaróweczki przy pokrętle od temperatury powietrza i dostałem paragon opiewający na kwotę przekraczająca 40 PLN.  :evil:  Ponieważ miałem zapalony CE zaproponowano mi podłączenie skanera i wykasowanie błędów na co się nie zgodziłem przez przypadek, aż strach pomyśleć ile bym musiał za to zapłacić?  :roll: