Forum > Accent
wysokie spalanie
bazyli87:
chodiło mi ze po trasie miałem nie mniej jak 130 a nei wiecej jak gdzies 150-160 wiec dlatego napisałem ze srednia w trasie... a cyklu mieszanym niestety niejezdze wolno po miescie wiec powinien mi wiecej spalic... co do auta po dziadku... to ten jest po jakis dziadkach którzy przez 5 lat remoncie silnika bo podobno był robiony zrobili 78 tysiecy ja po zakupie w rok zrobiłem 28 tys. i sie ni eposypalo wiec chyba mam dobry egzemplarz ze mi mało stosunkowo pali...
[ Komentarz dodany przez: BartBartez: 2009-06-02, 09:13 ]
Używaj znaków interpunkcyjnych bo Twoje posty są niezrozumiałe.
xardas:
A może kiedyś przegrzałeś silnik ?? Albo może któreś koło, np z przodu klocek tarczy dotyka, albo łożysko przytarte(ale to byś raczej usłyszał), ogólnie to dobrze się toczy te auto ? Kiedyś znajomy miał tak że klocek dotykał tarczy która blokowała lewy przód, auto paliło jak smok... A z tego co ty piszesz to nie jest normalne spalanie, ale nie jeździj nim jak karawan. Wykorzystuj moment obrotowy, tyle ile się da. A byłeś w jakimś serwisie, sprawdziłeś sondę lambda, albo czy wtryski działają jak powinny, albo czy np silnik nie pracuje ci na 3 cylindrach (chociaż to wtedy też byś poczuł raczej). Coś na pewno jest nie tak
seb_jak:
Chyba szerokie opony które masz założone nie są przyczyną aż takiej łapczywości na paliwo (chyba że masz za niskie ciśnienie). W swoim sprzęcie największe spalanie jakie w ogóle odnotowałem to 9,12l/100 (zima/ekstremalne korki). Normalnie jest to ok. 7.5-8l/100km w cyklu mieszanym, ok.6l/100km w trasie przy prędkości ~110km/h. Natomiast przy stałej 120km/h już jest sporo więcej - 8l/100km (mały silnik, duże obroty, nie najlepsza aerodynamika robią swoje).
Ciekawe co pokaże komputer, ale z tego co wiem w Accencie jest proste ECU i często nie pokazuje błędów nawet jeśli któryś z elementów trochę nie domaga.
Reasumując myślę, że przyczyna może być ciężka do zdiagnozowania.
kml:
--- Cytat: "seb_jak" ---Natomiast przy stałej 120km/h już jest sporo więcej - 8l/100km (mały silnik, duże obroty, nie najlepsza aerodynamika robią swoje).
--- Koniec cytatu ---
Bez przesady. Ja miałem do 7,5 przy bardzo dynamicznym wyprzedzaniu w trasie. Silnik mały to prawda ale w moim odczuciu są długie biegi. Aerodynamika też chyba nie jest aż beznadziejna - przeca to nie lublin nie ;)
--- Cytat: "seb_jak" ---Ciekawe co pokaże komputer, ale z tego co wiem w Accencie jest proste ECU i często nie pokazuje błędów nawet jeśli któryś z elementów trochę nie domaga.
--- Koniec cytatu ---
Z lektuy forum i ilości błędów uważam, ze jest nieco odwrotnie i każdy błąd w układzie zasilania, spalania wyłazi od razu :)
seb_jak:
--- Cytat: "kml" ---Bez przesady. Ja miałem do 7,5 przy bardzo dynamicznym wyprzedzaniu w trasie. Silnik mały to prawda ale w moim odczuciu są długie biegi. Aerodynamika też chyba nie jest aż beznadziejna - przeca to nie lublin nie ;)
--- Koniec cytatu ---
Faktycznie jak sobie przypomnę, to takie spalanie miałem przy dużym obciążeniu (4 dorosłe osoby + bagaż + klima). Pewnie idzie bez problemu uzyskać wartości które podajesz.
--- Cytat: "kml" ---Z lektury forum i ilości błędów uważam, ze jest nieco odwrotnie i każdy błąd w układzie zasilania, spalania wyłazi od razu :)
--- Koniec cytatu ---
Była to opinia mojego mechanika, chodziło mu o to że w niektórych przypadkach, mimo że jakiś element już nie trzyma parametrów, komputer nie wykazuje błędu.
Pozdrawiam :)
Nawigacja
[#] Następna strona