Forum > i20
Zmiana kierownicy na multifunkcyjną i inne - i20 1.2
alex007:
w i20 nie zdejmowalem ale zdejmowalem w i30
jak chcecie moge wam opisac, moze cos wam pomoze
kevin55:
No to prosimy o opis co tam gra :)
alex007:
ok,
najpierw trzeba odlaczyc aku by poducha nie wystrzelila
potrzebny bedzie nam plaski cienki srubokret
kierownica powinna byc ustawiona na wprost wraz z kołami
tak jak pisalem wczesniej zdejmowalem kiere w i30 wiec i20 moze sie roznic i kazdy zdejmuje na wlasna odpowiedzialnosc
w i30 sa trzy zatrzaski na ktorych trzyma sie poduszka a sa one:
dwa z boku i jeden pod spodem kierownicy
sa to nieduze dziurki i tam wkladamy srubokret i wciskamy zatrzask, jesli zatrzask sie wcisnie to poduszka po danej stronie powinna odskoczyc, najlepiej zaczac od prawej strony, potem lewa, a na koncu dol
jesli poduszka odskoczy na tych sprezynach to trzeba odczepic zolta mala kostke od poduszki oraz jak sa jakies przyciski to kostka od przyciskow i poduszke mamy w dloni
co dalej,
kierownica przykrecona jest na nakretke dokladnie nie pamietam jaka nasadka do niej byla ale bedzie to 19 lub 21, sruba dokrecona jest kluczem dynanometrycznym a moment ktory jest tam uzyty to 45
jak odkreci sie nakretke to trzeba uwazac by nie porwac tych cienkich przewodow i nie wolno ruszac tej kolumny by nie zerwac tasmy!!!
jesli zerwiecie tasme to nie beda dzialaly przyciski
i co to chyba wszystko:)
http://www.bcc-interior.com/galeria-kierownice/mini/hundai%20i30%20kierownica%20%281%29.JPG
tak wyglada zdjeta kiera w i30
vqsoft:
oj wydaje mi sie w i20 poducha jest przykręcana od spodu.. tak cos widziałem na fiszce..
na bank do założenia sterowania z kierownicy potrzebna będzie inna taśma.
kevin55:
Poduszkę zdejmuje się odkręcając tylko 2 śruby po bokach kierownicy, po odkręceniu wychodzi normalnie bez żadnych zatrzasków. Po wyjęciu poduchy widać kostkę w której jest ( u mnie w classicu +) 5 pinów ale wpięty jest tylko jeden - masa, a łącznie w kostce jest 12 miejsc na piny. Tylko teraz się rozchodzi ile kabli ma kierownica z 4 guzikami? Bo są 3 wersje tych kierownic multifunkcyjnych z 4, 7 i 12 przyciskami.
Najlepiej byłoby gdyby ktoś z multifunkcyjną kierownicą zdjął poduszkę i zobaczył ile idzie kabli do kostki.
Nawigacja
[#] Następna strona