Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Stukanie na zimnym silniku
Marcin:
witam, trochę wrócę do tematu, potrzebuje rady, otóż jakiś rok temu został zalany olej shell 5w40, i stuki nadal występują, jak zapale samochód zimny, to po 4 sekundach zaczyna słychać popychacze i tak około 35 sekund, jak samochód jest ciepły to przez kilka sekund, jak jadę np na drugim biegu to je też słychać obroty do 2 tyś, przebieg to 180 tyś, planuje zrobić płukankę silnika i może zmienię markę oleju, jak myślicie może to coś pomóc na popychacze?
Złośnik:
Nagraj dźwięk.
Marcin:
Tak będę musiał zrobić, tylko teraz wyjeżdżam na kilka dni, jak wrócę to nagram, ale będę musiał jeszcze zobaczyć jak umieścić filmik w internecie, może to zabrzmi dziwnie ale nigdy tego nie robiłem :)
kosmos2011:
--- Cytat: "Marcin" ---otóż jakiś rok temu został zalany olej shell 5w40
--- Koniec cytatu ---
To już czas na niego do utylizacji olej HC więc nie ma co przeciągać wymiany.
Na forum MM polecają dla wyciszenia klawiatury sprawdzony tam olej Mobil 1 ESP Formula 5w30.
Płukanka jak najbardziej wskazana tylko nie byle jaka np. ta http://www.zmienolej.pl/oferta/dodatki-do-oleju/archoil-2300-250ml-plukanka-estrowa-detail
Złośnik:
Wątpię aby coś to dało. Sam zmieniałem olej na rzadszy i płukałem wcześniej silnik płukankami Valvoline
Olej też Valvoline. Nic to nie dało, dalej była tzw. sieczkarnia. Faktem jest, że jeżeli po odpaleniu z rana w przeciągu kilku sekund (1-2) nie zniknie pukanie szklanek, to raczej rzadszy olej im już nie pomoże.
Nawigacja
[#] Następna strona