Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Stukanie na zimnym silniku
Marcin:
Może pomożecie mi co to może być. Otóż po zapaleniu auta, gdy silnik jest zimny słychać stukanie (bardzo trudno zdiagnozować skad się wydobywa czy z góry czy z dołu silnika). Po około 2 minutach cisza. Boje się że to mogą być popychacze zaworów, bo koszty duże. Czy zmiana oleju coś pomoże. Ostatnią zmianę miał rozbioną 7 tys, półsyntetyk 10w40.
eLuke:
W moim Getz stuki na zimnym silniku słychać przez pierwsze może 10 sekund po zapaleniu zimnego silnika (latem krócej, zimą dłużej), po czym stukanie ustaje i chodzi już cicho. Z tego co doczytałem (a jestem laikiem) to olej musi dotrzeć we wszystkie zakamarki żeby przesmarować.
Natomiast mam teraz inny problem bo pojawia się stukanie, wprawdzie nie tak głośnie jak przy starcie na zimno, ale po nagrzaniu silnika, więcej tutaj.
Złośnik:
Zmień olej. Jak nie masz przecieków i nie przepala Ci oleju w ilościach poza normą to lej najwłaściwszy - 5W40.
Szkoda lać klej - lej olej :)
Może być też kwestia samego oleju.
tomek27:
Sprawdź pompę wody. Po nagrzaniu może cichnąć.
preza:
Sprawdź czy to stukanie nie zanika po wciśnięciu sprzęgła. Jeżeli zanika to znaczy że stukają prawdopodobnie popękane sprężyny tarczy.
Nawigacja
[#] Następna strona