Autor Wątek: [Accent LC] Wskażnik temperatury  (Przeczytany 6893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qbus098

• Gość
[Accent LC] Wskażnik temperatury
« dnia: 24 Lipiec 2012, 20:06:05 »
Witam,
mam pytanie jaką wartość pokazuje wam wskaźnik temperatury w Accencie ? Mój zatrzymuje się pomiędzy 1/3 a 1/2, dokładnie pomiędzy dwoma czarnymi kropkami widocznymi na wskaźniku i dalej ani drgnie. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale ostatnio znajomy zasugerował mi, że pewnie coś jest nie tak ze wskaźnikiem. Ponieważ zakupiłem ostatnio interfejs OBD podłączyłem go w czasie jazdy i komputer pokazuje  temperaturę pomiędzy 90 a 99 st. C (większość czasu pokazuje 90 st.C), wskazówka natomiast ani drgnie w tym czasie i cały czas stoi w tym samym miejscu.
Czy tak jak napisali na jakimś starym forum "ten typ tak ma", czy może faktycznie coś nie tak ze wskaźnikiem ?

BTW, czy ten sam sygnał z czujnika idzie na wskaźnik i do komputera, czy tak jak miałem np w Skodzie są dwa niezależne czujniki, jeden steruje wskaźnikiem na desce a drugi podaje sygnał do komputera ?

kml

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipiec 2012, 20:20:41 »
U mnie stoi minimalnie PONIŻEJ środka. Zawsze i wszędzie.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipiec 2012, 15:33:43 »
Te dwie kropki to własnie poprawna temperatura :-)

kml

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpień 2012, 17:31:51 »
Przyjrzałem się i u mnie od zawsze jest na środku :) Do tej pory byłem przekonany, że to jakiś znaczek "technologiczny" :)

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpień 2012, 23:50:01 »
U mnie chyba minimalnie poniżej środka ale jak nie zapomnę to jeszcze to sprawdzę.

kml

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpień 2012, 05:51:04 »
Według mnie nie ma sensu zabijać się o dwa minimetry :) Jeżeli silnik szybko się nagrzewa i trzyma temp to jest ok. Podstawa to sprawny termostat i zmiana płynu w układzie co 3 lata maks.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sierpień 2012, 21:02:28 »
W każdym aucie temperatura płynu w chłodnicy się zmienia lekko na rozgrzanym silniku. termostat powinien być max otwarty, a wentylator załącza się raz na jakiś czas. (załącza przy wyższej temperaturze, wyłącza przy niższej - histereza), tak więc wychodzi, że  wskaźnik powinien się ruszać. Nie spotkałem żadnego nowszego auta, tak żeby wskaźnik się ruszał.

kml

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Sierpień 2012, 22:18:40 »
U mnie się nie rusza i szczerze mówiąc to ja nie spotkałem ostatnio samochodu w którym wskaźnik wychylałby się ponad połowę skali. Takie akcje były w samochodach gdzie było zbyt mało płynu w układzie a dolanie nawet odrobiny załatwia sprawę.

Swoją drogą to z ciekawości rzucę okiem przy okazji :)

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Sierpień 2012, 00:45:17 »
Wskaźnik nie powinien się ruszać  po nagrzaniu do odp. temperatury. Jak się rusza to na pewno jest coś nie tak.