Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
KoTeK:
--- Cytat: "ph71" ---
.......... i wlew pod klapką wlewu benzyny).
--- Koniec cytatu ---
Gorąca prośba........ jak możesz daj fotkę jak oni to zrobili, bo u mnie w serwisie kręcili nosem nad wykonaniem wlewu właśnie w tym miejscu.
oraz jak możesz wrzuć fotkę silnika z zainstalowaną instalacją LPG i umiejscowienie butli - chciałbym zobaczyć jak to będzie wyglądało.
P.S.
Jestem coraz bardziej zdeterminowany aby wstawić gaz, ze sprzedającym "umawiałem" :roll: się na spalanie ~8-9 L, a nie na jednostkę miary - wiadro :evil:
jack55:
--- Cytat: "KoTeK" ---
Jestem coraz bardziej zdeterminowany aby wstawić gaz, ze sprzedającym "umawiałem" :roll: się na spalanie ~8-9 L, a nie na jednostkę miary - wiadro :evil:
--- Koniec cytatu ---
KoTeK jaki masz przebieg w swoim aucie :?:
Mój Hultaj obecnie pali 7,8 l jazda miejska.Przed dotarciem palił 10 l .Gwałtowny spadek w spalaniu odczułem po przejechaniu 5tys. km
A naprawdę mam ciężką nogę :-) Proponuję uzbroić się w cierpliwość.Silnik dość długo się układa,mam także wrażenie że zrobił się bardziej żwawszy niż na początku użytkowania ;-)
Z drugiej strony nie ma co oczekiwać cudów po 1.6 125KM.Spalanie porównywalne jak u innych w tej klasie.
ph71:
Gorąca prośba........
--- Koniec cytatu ---
Prosisz i masz... :-)
Przepraszam za jakość zdjęć, mam obecnie tylko aparat w telefonie pod ręką.
Do tankowania trzeba wkręcić przedłużkę, po tankowaniu schować, bo pod klapką tego auta się nie mieści.
Zdjęcia zbiornika nie załączam, dolna półka bagażnika jest w tym samym miejscu co bez niego, więc nic się na pierwszy rzut oka w bagażniku nie zmieniło.
[ Dodano: 2012-09-18, 14:07 ]
--- Cytat: "jack55" ---
Mój Hultaj obecnie pali 7,8 l jazda miejska.Przed dotarciem palił 10 l .Gwałtowny spadek w spalaniu odczułem po przejechaniu 5tys. km
A naprawdę mam ciężką nogę :-) Proponuję uzbroić się w cierpliwość.Silnik dość długo się układa,mam także wrażenie że zrobił się bardziej żwawszy niż na początku użytkowania ;-)
--- Koniec cytatu ---
Mój potrafi spalić nawet mniej. Ale co z tego jak realne warunki użytkowania auta nie dają mi na to szans...? Tylko pogratulować miasta ze średnim zużyciem poniżej 8 l/100km. I to pewnie jeszcze z klimą przy >25 st. C na zewnątrz :-P
Faktycznie, silnik po przejechaniu kilku tysięcy jeździ lepiej ale aż takich cudów by nagle palił ponad 20% sam z siebie to nie ma. W trakcie tych kilku tysięcy dociera się nie tylko silnik, ale przede wszystkim kierowca do auta. Niestety, u mnie nawet to nie wystarcza. Warunki, w których mogę spalić średnio 7-8 l/100km trafiają mi się bardzo rzadko, więc dla mnie decyzja o montażu gazu była szybsza i łatwiejsza.
Na każdych 100km przebiegu, licząc tylko koszty paliwa z uwzględnieniem +20% dla LPG zostaje 25zł brutto. Do tego trzeba doliczyć częstsze przeglądy, więcej świec zapłonowych po parę złotych/szt itp. Spokojnie można przez najbiższe dziesiątki tysięcy przyjąć, że mamy na rękę 20zł na 100km.
Każdy musi policzyć sobie sam co mu się i w jakiej perspektywie kalkuluje... :-)
KoTeK:
--- Cytat: "jack55" ---
--- Koniec cytatu ---
KoTeK jaki masz przebieg w swoim aucie :?:
Mój Hultaj obecnie pali 7,8 l jazda miejska.Przed dotarciem palił 10 l ................
Z drugiej strony nie ma co oczekiwać cudów po 1.6 125KM.Spalanie porównywalne jak u innych w tej klasie.
--- Koniec cytatu ---
Przebieg to 4.5 tysi. Mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz - spalanie radykalnie spadnie. Obecnie przy jeździe "puchowej" - noga nic nie waży, kalkulator w aucie pokazuje 9.5 litra. Do tego dołożyć trzeba jeszcze z "połówkę" i dycha jak nic.
Oczywiście nie oczekuję spalania na poziomie katalogowym - jest to po prostu nierealne, ale wzrost ~30% w stosunku do katalogu uważam za oszustwo. Ostatnio czytałem, chyba w Auto Świecie - jak się ma deklarowane zużycie do faktycznego w wielu autach. U niektórych było to nawet ponad 30%.
Zdaję sobie sprawę, że silnik 1,6 musi się napić, nie mniej jednak boję się co będzie zimą - chyba się "zachleje", a ja zbankrutuję.
Jazda w trasie, jak kiedyś pisałem, jest do zaakceptowania, miasto niestety nie. Nie pozostaje mi nic innego jak poczekać i liczyć na to, że to co napisałeś się ziści.
[ Dodano: 2012-09-18, 15:06 ]
--- Cytat: "ph71" ---
Gorąca prośba........
--- Koniec cytatu ---
Prosisz i masz... :-)
:-)
--- Koniec cytatu ---
Wielkie dzięki...
beazee:
Wczoraj tankując udało mi się wlać 50 litrów do baku.
W momencie kiedy pojawił się symbol rezerwy zerknąłem ile kilometrów pozostało do zrobienia na baku (-> 70km), dodałem to do wartości licznika przebiegu i już wiedziałem, że przy 18590 stanę w polu.
Styl jazdy się nie zmienił a wskaźnik "ile jeszcze pozostało" nieliniowo skracał ten dystans, tuż przed pojawieniem się "- -" wynik z dodawania wynosił 18575.
Zatankowłem przy wskazaniu 18587. 47.7 litra weszło do pierwszego odbicia. Dopompowałem jeszcze 2.3 litra trochę się bawiąc pistoletem.
Nawigacja
[#] Następna strona