Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (14/74) > >>

KoTeK:

--- Cytat: "endriu" ---nie ma możliwosci zmiany silnika informacje mam ze profil został zaktualizowany a tu nadal widnieje 1.6.   :?:
MAM 1.4 i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.
--- Koniec cytatu ---

------------
Z tymi "centrymetrami" to był oczywiście żart :-P

Gaz:
Dzięki za dokładne info. Jak spalanie nie spadnie w mieście do jakiś rozsądnych ilości to chyba także zamontuję gaz.
Na razie pozdrawiam.

lukasz.zst:
U mnie w serwisie montują LPG do ix20 .Koszt 4,5 Tys.zl
Gwarancja jest tylko na ten serwis.
Chodź nie zlazłem adnotacji w gwarancji że nie można montować LPG

ph71:

--- Cytat: "lukasz.zst" ---U mnie w serwisie montują LPG do ix20 .Koszt 4,5 Tys.zl
Gwarancja jest tylko na ten serwis.
Chodź nie zlazłem adnotacji w gwarancji że nie można montować LPG
--- Koniec cytatu ---

Patrz książka gwarancyjna auta, strona 22...
Co do ceny instalki to 4,5 tys. za montaż w ASO to lekkie przegięcie. W Poznaniu jeden z dealerów montuje z zachowaniem pełnej gearancji (u niego) za 3,6 tys. + wlew pod klapką za 500zł (!). I to już jest bardzo wysoka cena...

KoTeK:

--- Cytat: "ph71" ---

Patrz książka gwarancyjna auta, strona 22...
...
--- Koniec cytatu ---

Nie mam teraz dostępu do książki, ale pamiętam, że jest taki zapis w książce serwisowej mówiący iż lista aut do których można zamontować gaz jest na stronie internetowej. Oczywiście żadnych informacji na stronie nie ma, więc zadzwoniłem do Warszawy do Hyundaja, a oni na to - "brak informacji na stronie bo producent nie zaleca montażu." Mówił, że testowali BRC 24 czy jakoś tak, ale się wycofali. Nie wiem na ile to prawda, bo w innych krajach podobno zezwalają w ramach gwarancji montować gaz.

ph71:

--- Cytat: "KoTeK" ---

Nie mam teraz dostępu do książki, ale pamiętam, że jest taki zapis w książce serwisowej mówiący iż lista aut do których można zamontować gaz jest na stronie internetowej. Oczywiście żadnych informacji na stronie nie ma, więc zadzwoniłem do Warszawy do Hyundaja, a oni na to - "brak informacji na stronie bo producent nie zaleca montażu." Mówił, że testowali BRC 24 czy jakoś tak, ale się wycofali. Nie wiem na ile to prawda, bo w innych krajach podobno zezwalają w ramach gwarancji montować gaz.
--- Koniec cytatu ---

Generalnie Hyundai wobec braku akceptacji montażu lpg w ix20 informuje na wspomnianej 22 stronie o częściowej utracie gwarancji (w tym przypadku chodzi dokładnie o układy: elektryczny, napędowy i wydechowy). I tyle.
Pozostałe kwestie gwarancyjne pozostają bez zmian, o ile dopełnimy wymogów serwisowych i przeglądowych. Innymi słowy, jak pojedziemy z ustarką łożyska koła, skrzypiącego fotela, rwącej się tapicerki czy np. korozji dachu to muszą się tym zająć w ramach gwarancji. Przynajmniej tak twierdzą w tych ASO, które chcą klienta przy sobie zatrzymać.
Pewną furtką jest tutaj montaż lpg w jednym z ASO producenta (jeśli to oferuje), ale to kosztuje dużo więcej. W zamian takie ASO deklaruje brak ograniczeń gwarancyjnych pod warunkiem serwisowania tylko u nich i ewentualną pomoc przy bezgotówkowej naprawie w innych ASO (taką propozycję też miałem, tzn. kierownik z ASO montującego lpg dzwoni do innego ASO i ustala z nim ewentulną kwestię naprawy na gwarancji. Ale kto wie jak by to wyglądało w praktyce...).
Co do marki instalacji to prawdą jest, że ASO sugeruje BRC Sequent 24 w najnowszej odsłonie (24.11), bo kiedyś producent się tej marki trzymał. Z przyczyn, których nie udało mi się ustalić obecnie zmienił zdanie.
Ostatecznie, biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, zdecydowałem się dokonać adaptacji poza ASO z uwagi na znaczną różnicę w cenie oraz doskonałe rekomendacje wybranego warsztatu.

P.S. Ciekawe ile ix20/Veng jeździ bez problemu z lpg choćby na macierzystym, koreańskim, "mocno zagazowanym" rynku samochodowym...?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej