Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
lukasz.zst:
Maksymalnie wlałem 52 litry na trasie 8,5 litra spalanie.
Na baku to 510km w mieście to 420km .
Normalnie w chodzi 48litrów czyli 390 km
Myślałem że mam spore zużycie paliwa znajomy ma Skode Romster wersja SCOUT ( pseudo terenowa) z 1.2 TSI DSG . To zużycie ma w misce w lato 10L na trasie 6,2L.
Ale szwagier ma nowego HYundaia i30 combi z 1.6 z 6 biegową manualną skrzynią to pali mu w mieście 9,5 a na trasie 7,2L jeżdżąc sam i płacze że tak dużo pali.
Sąsiad Kupił zonie Citroena c3 picaso w HDI, chwalili sie że tak mało pali w mieście 6L na trasie 4,9L.
Obok jego sąsiad tylko uważał za auta cud to VW PASAT miał teraz 1.4TSI z racji że auto miało 2 lata i 140 tys.km , dał sie na mówić na Citroena Berlingo XTR 1.6 HDI 115KM z szklanym dachem ful wypas za 61500zł. I facet mówił mi że teraz nie chce VW , spalanie w mieście 6,4L na trasie z rodzinka do Włoch 4,8L i zasięg 1108km . Facet jeździ 99% sam , tak jak ja . Troche mnie nerwy zżerały bo sie naśmiewali zemnie że berlingo większe auto a tak mało pali.
Takie kupili z 2011
http://otomoto.pl/citroen-berlingo-xtr-nowa-gama-C25558190.html
KoTeK:
--- Cytat: "lukasz.zst" ---Troche mnie nerwy zżerały bo sie naśmiewali zemnie że berlingo większe auto a tak mało pali.
--- Koniec cytatu ---
Z tego co przeczytałem porównujesz diesla do benzyniaka, a to chyba nie najrozsądniesze zestawienie.
Reasumując, jesteś zadowolony czy nie ze spalania w Twoim aucie ?
lukasz.zst:
Tak jestem , bo wiedziałem co biorę .
Myślałem że będzie brał mniej o ten litr w lecie i zimie
Mnie zżerają teraz myśli może lepiej trzeba było poszukać automat disla
endriu:
Tak i po wakacjach :-( a co do spalanie ixika to :-) trasa z miejsca zamieszkania do Bieszczad (prawie) 1200km spalanie komputer 5,3 tankowanie do 1 odbicia 5,5 zadnych autostrad drogi expresowe i wioski predkosc max do 120km/h .
KoTeK:
--- Cytat: "endriu" ---Tak i po wakacjach :-( a co do spalanie ixika to :-) trasa z miejsca zamieszkania do Bieszczad (prawie) 1200km spalanie komputer 5,3 tankowanie do 1 odbicia 5,5 zadnych autostrad drogi expresowe i wioski predkosc max do 120km/h .
--- Koniec cytatu ---
:?: :?: :?: czym Ty jeździsz ? dieslem ?- choć w podpisie widzę benzynę.
U mnie niestety masakra :evil: :evil: Bardzo interesowało mnie jak pali moje autko gdy pomykam tylko w mieście. Katastrofa - 10 litrów - noga naprawdę z puchu. Eko jazda przy mojej po prostu wysiada. Nie można jedzić bardziej delikatnie niż ja toi robię, hamowanie silnikiem itd Jestem totalnie załamany - doprawić mojemu hultajowi lufę i mam czołg - tyle samo pali.
Wskazania komputera były 8,7 litra, a faktyczne zużycie 10. We wcześniejszych porównaniach nie było aż tak tragicznie, ale tam pojawiała się jazda mieszana, tutaj 100% miasto. Aż boję się zimy - skoro latem pali 10 to zimą chyba z 20.
Już i żona zaczyna mi dokuczać gdy wku...iam się na spalanie - "sam chciałeś 1.6 - bo będzie...itd.
Już odechciało mi się testowania i tym podobnych dziwactw. Jeszcze nie, ale mam wrażenie, że niedługo zacznę żałować zakupu........ choć autko naprawdę mi się podoba. Liczę na to, że za jakieś 100k :mrgreen: silnik się ułoży.
Nawigacja
[#] Następna strona