Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
wojbur:
Generalnie spalanie bardzo stabilne, oscyluje wokół 8 litrów przy jeżdzie na dystansach 10-15 km, często z klimą. Raz wziął poniżej 7 litrów, ale około połowa przebiegu na baku to trasa do 110 km/h.
histe:
Ale spalanie autostradowe nawet pomimo 6 biegu jest duże. Przy prędkości 130/140km + klima - dobija do 10 litrów. Nie wspominając nawet o tym, że jadąc przez Niemcy chciało by się pojechać czasami i 150 czy 160 km/h ale wtedy to wir w baku. No, ale to nie turbodiesel i nie auto na długie trasy. Na typowo polskich drogach jest nieźle i jestem zadowolony
kri$:
To dziwnie dużo ci pali, mnie na autostradzie, nigdy nie przekroczyło 6,3 litra.
Jadąc w Niemczech 125-130 km nawet spalił mniej.
Przy prędkości 110 km wychodziło 5,8 litra.
histe:
Myśle, ze moje spalanie jest bliskie osiągnięciom innych osób na tym forum.
Twoje za to jest ewenementem
Tylko w innym moim Hyundai przy prędkościach autostradowych osiągałem spalanie w okolicach 6 l ale to jest CRDi
Dider:
to chyba norma, obecnie na autostradzie przy 140 km/h bierze ok 8,5-9 ale już przy 130 7,7-8. Jak się chce jechać szybciej (160) to chwilowe oscyluje w granicach 13-14! Dużo, ale to auto nie jest do takich jazd. Srednie spalanie u mnie z ponad 15 tys km przebiegu to 7,3 wiec nieźle. A ostatni bak mieszana jazda miejska i pozamiejska (Rybnik, Wodzisław i małe korki) i jak narazie pokazuje 6,5 -zobaczymy ile wyjdzie pod dystrybutorem :) Swoją drogą kompuer wylicza dystans jaki przejedziemy na paliwie ktore nam zoztało w baku nie ze spalania tego z obecnego tankowani, tylko, ze średniego (jedna pozy ja wcześniej przy naciskaniu "trip") bo przy moim średnim 7,3 pokazuje, że przejechałem 180 km zostało paliwa na ~440 co daje 620 km i tyle wychodzi na całym baku przy 7,3 a przy 6,5 (na obecnym tankowaniu) wyszło by ponad 730km.
Nawigacja
[#] Następna strona