Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
wojbur:
Więcej jazdy w trasie, z prędkościami do 100 km/h (ok 40-50%) i wynik świetny - 7.3 litra/100 km.
Dider:
--- Cytat: "irkor" ---
--- Cytat: "Dider" ---...... Przy tych 6000 obr/min silnika, auto mknie prawie 200 km/h - tylko trzeba porządnej prostej i górki .......
--- Koniec cytatu ---
Chyba Kolega nie pisze o ix20 1,4. Jeśli jednak tak, to proszę uważać, aby nie odfrunąć.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: "wojbur" ---200 km/h w ix20 to chyba niemożliwe nawet w mocniejszym 1.6...
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: "zbyniuw48" ---Możliwe. Nawet przy silniku 1,4. Wszystko zależy od stopnia nachylenia jezdni i długości odcinka pomiarowego :mrgreen:
--- Koniec cytatu ---
licznik pokazywał 195 km/h a nawigacja 190 km/h, więc prawie 200 było 8-) . Z odlatywanie problemu nie ma, jeśli nie ma wiatru - całkiem nieźle się trzymał asfaltu. Przy wietrznej pogodzie to inna sprawa. Na chwilę tak "leciałem" (że tak zażartuję) - szkoda mi silnika było tak wykręcać.
--- Cytat: "wojbur" --- W temacie spalania - ustabilizowało się ono w przedziale 7.8-8.3 litra/100 km w zależności od proporcji miasto/trasa oraz częstotliwości korzystania z klimatyzacji. Wynik uważam że bardzo dobry, bo większość przebiegu to dojazdy do/z pracy na odcinku 10-12 km.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: "wojbur" --- Więcej jazdy w trasie, z prędkościami do 100 km/h (ok 40-50%) i wynik świetny - 7.3 litra/100 km
--- Koniec cytatu ---
7,3 to masz obliczone pod dystrybutorem, czy z komputera? Jak, obliczone, to by było porównywalnie z moim średnim, z całego przebiegu auta :)
wojbur:
--- Cytat: "Dider" ---
7,3 to masz obliczone pod dystrybutorem, czy z komputera? Jak, obliczone, to by było porównywalnie z moim średnim, z całego przebiegu auta :)
--- Koniec cytatu ---
Wszystkie wartości spalania, które podaję to wynik wg dystrybutora, komputer zaniża u mnie od 0.5 do 0.9 litra/100 km (im więcej jazdy w trasie tym mniej zaniżony wynik na komputerze)
Ostatnie tankowanie - 50% miasto, 30% trasa V 100-130 km/h i wynik bardzo zbliżony, a mianowicie 7.48 litra/100km.
Mogę potwierdzić dość dobre trzymanie się drogi przy wysokich prędkościach, jakiś czas temu na A1 pogoniłem go do 180 km/h.
Dider:
A jednak można i nie odlatuje :)
KoTeK:
Wczoraj wróciłem z trasy....
- pokonałem 2830 km, z tego: 1600 km po autostradach niemieckich i duńskich. Jazda z włączoną klimatyzacją (cała trasa - nawet nocą), trzy osoby, kufer pełen. Aż byłem ciekawy ile mi wychla paliwa.
Bardzo pozytywne zaskoczenie - średnia z całej trasy - 6,8 litra (mierzone wlewami paliwa) - wskazanie z komputera takie samo.
Na autostradach połykał paliwo jak kameleon ocet, ale w Polsce - niestety - jazda fatalna i niezbyt szybko ~90-100 km - podróż nocą po pipidówkach...
Tak jak kiedyś pisałem w trasie jestem zadowolony.
Komfort jazdy - dla mnie - OK.
Jedynie czego mi brakuje to tempomat. Kurcze jak jedziesz 140 przez 3 godziny to mięśnie łydki zaczynają doskwierać. Po za tym - żadnych uwag. Auto spisało się wyśmienicie.
Jeszcze jeden wielki plusik - bardzo podoba mi się przyspieszenie na 6-tym biegu. Od prędkości 120 - czuć wciskanie pedału - super.
Nawigacja
[#] Następna strona