Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
wojbur:
Tankowanie przy przebiegu 3074 km, jazda miejska na dystansie do 15 km, wskazanie komputera 6.9 litra/100 km, spalanie realna wg dystrybutora 7.89 litra/ 100 km.
KoTeK:
My się szarpiemy ile nasze auta palą, a Ci złodzieje po prostu nas oszukują:
Kara dla Hyundai i Kia
wojbur:
Sory, wystarczy czytać ze zrozumieniem. W każdym katalogu pisze "spalanie wg normy ECE ****"
Niestety w stu procentach powtarzalne warunki da się uzyskać tylko na hamowni podwoziowej, a każde odstępstwo od cyklu pomiarowego fałszowałoby wynik czy to in plus czy in minus.
Po 6500 km, jazda głównie 5-15 km, spalanie rzędu 8-8.4 litra/100 km to chyba dobry wynik. Aveo którym jeżdżę zdecydowanie w mieście +autostrady z V>130 km/h pali pół litra więcej.
KoTeK:
Oczywiście masz rację, ale nam nie do końca o to chodzi. Kiedyś w auto-świecie było bardzo fajne zestawienie dotyczące spalania - oczywiście oparte na tych samych zasadach - czyli - wg normy o której mówisz + realny świat - czyli użytkowanie.
W wielu przypadkach odstępstwa były ~10-15%, a w wielu około ~30-50%.
Przy normie urzędniczej gdy samochód pali 7 lirów ma to przeniesienie na normę użytkownika ~10-11 litrów.
Problem polega na tym, że ustalenie zasad dotyczących spalania jest kompletnie nie przystające do realnych rzeczywistości. Rozumiem, że dla osiągnięcia porównywalnych wyników muszą być określone te same zasady dla wszystkich pomiarów. I tutaj znowu przychodzą gazety - czytałem kiedyś o sposobie pomiaru - tzn. samochód jedzie na hamowni 50 km/h i w bardzo krótkim okresie podnoszona jest prędkość do powiedzmy 100 km na godzinę i z takich wartości wyliczane jest spalanie miejskie.
Zobacz po co nam norma np. "ECE_Lawetten", która w swoim założeniu opiera się na zasadzie, że samochód przez 30 min jedzie z prędkością 50 km/h, a następne 30 min na lawecie. Średnie spalanie w tym teście będzie zapewne rewelacyjne. Tylko co ono nam użytkownikom da ? - przecież to kompletnie nieprzydane dane, a wręcz szkodliwe gdyż tylko wprowadzają kupującego w błąd.
-------------
Do jazdy poza miastem nie mam zastrzeżeń - samochód pali mi tak jak producent informuje (oczywiście jazda spokojna), ale jazda miejska u mnie 5 km w korkach - 10-11 litrów (wg producenta cykl miejski - 7,4 litra). Biorę poprawki na korki, ale to i tak wg mnie za dużo.
zbyniuw48:
Gdyby kogoś interesowało jakie zużycie wychodzi sąsiadom z zachodu :
http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/19-Hyundai/1216-ix20.html?fueltype=2&vehicletype=1&constyear_s=2011&power_s=125&power_e=126&gearing=1&sort=1&powerunit=2
Nawigacja
[#] Następna strona