Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (49/74) > >>

Maolma:
Jak jechałeś - rajdowo czy po emerycku? Wyprzedzałeś kogoś, czy raczej robili to inni? Dla mnie ten wynik jest abstrakcją, nawet na ekspresówkach ze stosowaniem zasad jazdy ekonomicznej i  bez wyprzedzania i zbytniego używania pedału gazu ( noga z puchu).
Zazdroszczę :-P .
Pozdrawiam
M

horny devil:
Zakres prędkości 90-110. Droga jest w średnim stanie i pełno zakrętów takich ślepych. wyprzedziłem ze 2 maruderów ;P ale też i mnie tam wyprzedził jeden czy dwóch rajdowców amatorów.

Naprawdę dużo zależy od stylu jazdy. Specjalnie jakoś nie dbam o ecodriving ale swoje sukcesy mam. Jak jeszcze robiłem w firmie transportowej to robiłem testy. Kilkusetkrotnie pokonywałem trasę KAtowice-Częstochowa-Katowice prawie zawsze nad ranem a więc podobne warunki. Przy normalnej jeździe francuz 1,6hdi palił mi 6,5 litra/100 jak jeździłem eko to mój rekord 4,3l a cisnąc na maxa 8l. Różnica czasowa na tej trasie między eko a max wynosiła 15min a więc nie ma sensu palić jana i łapać pkt.

sense:
Maolma - ponad rok temu proponowałem aby na tej samej trasie i tą samą techniką przejechać moim i Twoim autem i porównać spalanie.
Dwa auta, ten sam kierowca, takie samo obciążenie, taka sama trasa, takie same warunki drogowe - wtedy można coś porównywać.
Jeśli w takim teście Twój 1,4 spaliłby więcej niż mój 1,6 (a wg Twoich wpisów wychodzi, że tak by było), wtedy możesz mieć argument dla sprawdzenia auta w serwisie, a przynajmniej domagania się odpowiedzi tłumaczącej dlaczego tak jest.
Może masz taką technikę jazdy, może coś Ci gdzieś trzyma...no trzeba to sprawdzić, a przynajmniej porównać z samochodem co takich problemów nie ma.
Za daleko Ci było podjechać z Warszawy do Piaseczna, a żale wylewasz do dziś.
Może jednak warto ze swojej strony sprawdzić pewne rzeczy, aby mieć jakieś argumenty? Liczysz, że ktoś to zrobi za Ciebie?
Sorry, ale tak to widzę.

dekra:

--- Cytat: "Maolma" ---Wróciłam z nad morza ok. 330 km, jakieś 20% trasy ekspresówką (przy zmiennych i często niezbyt przepisowych prędkościach, od 110 do 160, chciałam dotrzeć silnik), poza nią przeważnie 90 do 110. Komputer pokazał średnie zużycie 6,8 l/100, zatankowałam i wyszło 6,7 l/100. Nie jest to chyba  wynik bardzo zły.
Jak nad morze jechałam (straszliwe korki, średnią prędkość miałam 44 km/godz!!!)komp pokazał mi średnio 8,0 l, a faktycznie zużyłam 8,8 l/100, więcej jak ostatnio poruszałam się w Warszawie ( ostatnie zużycie w Warszawie, właściwie bez korków , ale z dość licznymi światłami  (komp. pokazywał ok.7,9-8) to ok. 8,5 l/100.
--- Koniec cytatu ---

Maolma! Cytuję tu Twoją wypowiedź z dnia 10 sierpnia 2013 roku, z której wynika, że w Twoim samochodzie zużycie paliwa może być małe i wszystko zależy tylko od stylu jazdy i trasy. Daj już spokój z tym utyskiwaniem!

lukasz.zst:
Jade za 3 tygodnie do Austrii i podjadę do Hyundaia żeby zrobili znów coś z tym spalaniem. Po skomplikowanej procedurze przy wymianie moich amortyzatorów i innych elementów przez importera postanowiłem juz nie angażować sie w pisma kłócenie sie o rożne sprawy dotyczące mojego ix 20 , jadę za granice i tam mi zrobią.
Jak bym miał dziś kupować auto to bym znów wybrał ix 20 1.6 AT ale z rynku czeskiego bo jest lepiej wyposażone ,tańsze i ma LPG w 1.6 AT

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej