Forum > Matrix / ix20

[ix20] spalanie

<< < (4/74) > >>

jack55:
Pierwsze tankowanie pod korek przy mrugającej rezerwie weszło 40,5 litra benzyny do pierwszego odbicia.Więcej nie próbowałem bo znalazłem zapis w książce obsługi auta, że dalsze tankowanie jest niedopuszczalne.
Także o wlaniu do baku 48 l jak podaje producent  można zapomnieć :-/
Średnie spalanie wg. komputera 8,4 l

ph71:

--- Cytat: "beazee" ---Dojechałem.
44.3 L do pierwszego odbicia.
46.6 L aż więcej już wejść nie chciało
--- Koniec cytatu ---

Ile km zrobiłeś po tym jak na wyświetlaczu z 50km zrobiły się kreski? I w jakich warunkach drogowych?

beazee:

--- Cytat: "ph71" ---Ile km zrobiłeś po tym jak na wyświetlaczu z 50km zrobiły się kreski? I w jakich warunkach drogowych?
--- Koniec cytatu ---

Dokładnie 50km i ostatni prostokącik na wyświetlaczu ilości paliwa, dotad zapalony, zaczął mrugać. Kilka km dalej (powiedzmy 6km) zatankowałem.
Ruch miejski, światła, podjazdy, z mojego doświadczenia w takich warunkach spala powyżej 10l/100km

grzegorz211:
ix20 1.6 16v 125km 6 biegów - po mieście mieści się w przedziale 7,2/100 do 7,6/100 na trasie najlepszy wynik z prędkościami 90-110 6,2/100

pozdro

ph71:
Po zrobieniu pierwszej dłuższej trasy powyżej 800km ze sporym ładunkiem w jedną stronę, w dwa dni, podzielę się swoimi spostrzeżeniami:
Jazda w granicach 100-110 km/h daje wynik poniżej 7l/100km, stała jazda na tempomacie 120km/h to już minimum 8l/100km, 130km/h ociera się momentami o 10litrów, średnio >9l/100km. Pomiary wg komputera.
Wszystko na A2, tudzież S-kach, z uwzględnieniem otwartych przestrzeni, wpływu wiatrów itp. Ciśnienie w kołach 16 calowych to 2,5 bar.
Zastanawiające są dosyć wysokie obroty 6 biegu... Zaledwie 110km/h to już 3000 obr/min. Akustycznie mimo to dobrze, szczególnie na nowych, cichych asfaltach.
Zauwżyłem, że częściej korzystam z 4 i 6 biegu niz z 5, który skrócony w stosunku do skrzyni 5-biegowej, wymusza szybkie wrzucenie najwyższego.
Jazda typowo miejska w warunkach Poznania i okolic przy krótkich dystansach w temperaturach niższych niż -10 st.C to 10l/100km.
Generalnie zużycie nie jest rewelacyjne, co dodatkowo przy zbiorniku paliwa o kontrowersyjnej pojemności irytująco skraca możliwy zasięg.
Zobaczymy co będzie dalej. Wkrótce przede mną kolejne 800km... 8-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej