Forum > i30 GD
[i30 GD] Czyszczenie - dezynfekcja parownika
themadablues:
Witam serdecznie,
Przyszedł czas, ze postanowiłem zrobić coś ze smrodkiem dobiegającym z nawiewów przy odpalonej klimatyzacji. Jako, że serwis Hyundaia życzy sobie za przegląd ponad 700 zł, a mało które serwisy niezależne zajmują się układami z nowym czynnikiem, moje pytanie brzmi : czy można to ogarnąć samemu ? Wymiana filtra, odgrzybianie ? (oczywiście nie mówię o uzupełnianiu czynnika).
I drugie pytanie : mówi się, że serwis klimatyzacji wiąże się z uzupełnieniem czynnika chłodzącego. Czy ten ma prawo ubywać z układu o ile układ jest szczelny ? Przeciez to nie jest płyn, który się zuzywa wraz z uzytkowaniem klimy.
jareckialfa:
przecież każdy porządny serwis od klimatyzacji dokona takiego przeglądu i wymieni co ma wymienić myślę że dla serwisów które zajmują się obsługa klimatyzacji powinny sobie poradzić, na pewno nie takie samochody jak Hyundai są obsługiwane kompleksowo.
Krzysiek:
Możesz samemu ogarnąć filtr i odgrzybić, pełno jest preparatów.Co do ubywania to różne opinie krążą,ale tak gdzieś ubywa 5-10% rocznie.W moim też jeszcze nie uzupełniałem czynnika.
kosmos2011:
Themadablues zanim założysz nowy temat użyj funkcji szukaj (jest na górnej belce forum z lewej strony) znajdź podobny temat (może nie być tam odpowiedzi) i tam dopisz pytanie.
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4142&highlight=klimatyzacji
themadablues:
To nie do końca ten sam temat :)
Z serwisami problem jest taki, że większość nie zajmuję sie układami z nowym czynnikiem. Nawet nie wszystkie ASO to robią...
Nawigacja
[#] Następna strona