Forum > i30 GD
[i30 GD] Czyszczenie - dezynfekcja parownika
Arek103:
Mam dokładnie to samo. U mnie nieprzyjemny zapach pojawia się zaraz po wyłączeniu klimy i czuć go około 5 min. Co do plamy pod samochodem nie sprawdzałem, ale może rzeczywiście winny jest zapchany odpływ ze skraplacza.
pafciokrak:
Sprobuje dzisiaj po pracy lekko go "poszturchać" jakims miękkim drucikiem to dam znac później czy cos się dzieje czy dalej slabo.
rymar71:
Pokażcie fotki gdzie to się znajduje. U mnie również nieprzyjemna woń,no i głośna praca kompresora,wręcz wyczuwalne drżenie w kabinie.
pafciokrak:
Rurka od odpływu jest pod autkiem mniej więcej miedzy nogami kierowcy/pasażera (ciut bliżej silnika) - nie sposób nie zauwazyc.
U mnie wszystko działa ok, poza tym smrodem.
[ Dodano: 2016-06-13, 16:59 ]
No i wychodzi ze rurka odplywowa leje się az milo. Po 20 min klimy na maks na postoju zrobila się kaluza tak z 15 cm. Kapie z rurki a nie gdzies bokami czy cos.
W srodku wszystko suche.
Wiec najprawdopodniej klima jest po prostu zasyfiala.
Zupelnie przypadkiem gadałem dzisiaj z kolega co miał Mazde "6" i miał dokładnie to samo.
Co ciekawe w sumie to nic pomogalo, wlacznie z porządnym serwisem klimy bo ten wystarczal tak na miesiąc/dwa.
Skonczylo się na tym ze robi tak ze nieduzy kawalek drogi przed celem wylacza klime. Nie daje "15-go" biegu itp. itd. Efekt taki ze nic nie jedzie, nawet jak czasem zdazy się (podobno jego zonie glownie :P ) ze nie wylaczy klimy wcześniej.
Dzisiaj tak zrobiłem (może z 5 min przed dojechaniem do domu) i nic nie smierdzialo - zobaczymy rano po odpaleniu bez klimy.
arni_23:
Polecam wszystkim zapoznać się z prawidłowym użytkowaniem klimatyzacji.
Przed wyłączeniem silnika, powinno się klimę wyłączyć pozwolić wy parownik został osuszony przez ciepłe powietrze z nagrzewnicy. Zapobiega to pleśni.
Wiem, że nikt z nas tak nie robi, więc polecam kupić sobie preparat z firmy Wurth, taki w sprayu, do odgrzybiania klimatyzacji, nie żaden granat, który tylko odświeża. W zestawie jest długa rurka, którą wkłada się przez kratki nawiewu. Podobno dobrze sprawdza się też pianka.
Albo ozonowanie 2 razy w roku, po zimie i po na jesień, po sezonie letnim.
Pomyślicie sobie, no ten to wymyślił, ale każdy spec od klimy wam to potwierdzi.
Nawigacja
[#] Następna strona