Forum > Tucson JM
"TERKOTANIE" - film. Czy to sprzęgło?
Arni71:
Zastanawiałem się ostatnio - skoro ta wada jest tak powszechna, wszyscy wiedzą co jest przyczyną, dużo się pisze o tym z czego wynika - to czemu nie ma/ nie było akcji serwisowej w tym kierunku??
Jest to, jakby nie było, wada fabryczna, spowodowana zastosowaniem nieodpowiedniego materiału, nie jest spowodowana niewłaściwą eksploatacją.
Chyba że ta wada nie mieści się w granicach wad krytycznych, zagrażających bezpieczeństwu jazdy itp.
Shadows:
Pewnie nie. Nic tam szczególnie stać się nie może, najwyżej rozleci się bieg i go nie będzie.
Ja kiedyś szukałem dużo w tym temacie, ale nie udało się trafić aby komuś coś się rozleciało i auto stanęło czy coś. Dlatego w naprawę nie inwestuje. Kiedyś zdawało mi się, że hałas się nasila, ale to było chyba złudzenie.
A tak poza tym, naprawiłeś? Problem zniknął?
Arni71:
--- Cytat: "Shadows" ---Pewnie nie. Nic tam szczególnie stać się nie może, najwyżej rozleci się bieg i go nie będzie.
--- Koniec cytatu ---
Nie byłbym taki pewny. Zębatka V biegu jest na głównym wałku wejściowym, w moim przypadku doszło do jego uszkodzenia, mimo że V bieg już praktycznie nie był do użycia na mniejszych prędkościach, dopiero od 85-90km/h, ale jeszcze był, więc trudno przewidzieć jakie dalsze uszkodzenia by nastąpiły gdybym tego nie naprawił.
Biorąc pod uwagę stertę elementów które mi wymienili - na zdjęciu.
To w tym wszystkim jest pocieszające - cała inwestycja przyniosła zakładany efekt.
Teraz nic nie klekocze, nie stuka, nie muszę unikać używania V biegu, nie szarpie :)
Nawet powróciła przyjemność z jazdy Hultajem.
Pozostało tylko złe wspomnienie, szukanie warsztatu, gdy potrzebujesz pomocy, wszyscy nagle mają cię głęboko gdzieś, bo kasa z takiej pomocy żadna więc po co :(
grzegorz19770404:
--- Cytat: Piotrek23 ---Oto film z mojego Tucsona. Czy to terkotanie po zmianie biegów to sprzęgło?
//www.youtube.com/watch?v=NLtTDdG13OE
--- Koniec cytatu ---
Witam Mam podobny problem. Dziwne trekotanie jest po odpaleniu silnika, następnie podczas jazdy na 1,2 i wstecznym biegu również słychać. Przy wciśnięciu sprzęgła cisza.
Dodam,że wymieniłem komplet sprzęgła i łożyska w skrzyni biegów. Skrzynia dwa razy sprawdzana i efekt bez zmian. Czasami po odpaleniu silnika jest cisza ale jak wcisnę sprzęgło to trekotanie się pojawia. Co to może być .Mam nagranie ale nie wiem jak mogę je przesłać mp4 jest nie dozwolone.
pozdrawiam
Shadows:
Przekonwerteruj na dozwolony format lub wrzuć na Youtube.
Nawigacja
[#] Następna strona