Forum > Tucson JM
"TERKOTANIE" - film. Czy to sprzęgło?
pede78:
Powiem tak, że ten temat jest mocno intrygujący dla mnie. Ja wymieniłem sprzęgło, terkotanie w środku auta zniknęło całkowicie. Jednak przy spuszczonych szybach, przy wąskich przejazdach dźwięki dochodzą. Dlatego od dłuższego czasu drążyłem ten wątek. Był moment, że stawiałem na wał napędowy, ale kilkukrotnie sprawdzony - luzów brak. Wczoraj dorwałem mechanika z 20 letnim doświadczeniem w ASO, który przerabiał ten temat. Dodatkowo na placu stał Tucson. Pokazał, że praktycznie każdy, nawet po wymianie sprzęgła delikatnie terkocze. Powiedział, że sprzęgło w tym modelu zostało zepsute "na biurku" podczas projektowania. Podobny temat jest na KIA Forum. Niestety sprężyny w sprzęgle przedwcześnie się luzują. Tyle słyszałem, nie wiem na ile to prawda, ale przysłuchiwałem się wielu Tucsonom, które przejeżdzały koło mnie i ... większość wpadało w rezonans słyszalny na zewnątrz auta.
gangster:
Witam , u mnie terkotanie zostało zrobione po całym dniu szukania co to :roll: u mojego osobistego mechanika :-> , no muszę powiedzieć ze doszedł - były to rurki od klimatyzacji które były zbyt blisko siebie i dotykały się ( wpadały w rezonans ) , mam nadzieje ze pomogę bo ten dźwięk mnie irytował :evil: - pozdrawiam
Lepki:
U mnie przez dwa lata nie było żadnego terkotania, jak przed wymianą. Teraz dźwięk pojawia się tylko na wciśniętym pedale sprzęgła i brzmi jak jakaś mała turbina.
Zastanawiam się, czy szykować się na ponowną wymianę sprzęgła, czy tylko samego łożyska ?
Tak czy siak, to trzeba i tak zwalać całą skrzynię :-/
pede78:
A w jakim zakresie pojawiało się terkotanie? Kiedy słyszałeś? Napisz więcej. Dzięki!
[ Dodano: 2016-07-11, 15:32 ]
Lepki, a dwumase wtedy wymieniałeś czy same sprzęgło? Bo z opisu widzę, że masz mocniejszą wersję silnikową, która ma koło dwumasowe. Terkotanie słyszysz tylko na postoju czy podczas ruszania?
Lepki:
W moim silniku nie ma koła dwumasowego.
Z tego co pamiętam, to terkotał przy dodaniu gazu na niskich obrotach.
Tak jak pisałem, sprawa miała miejsce 2lata temu.
Teraz nie terkocze, ale łożysko oporowe się odzywa przy wciśniętym sprzęgle.
Nawigacja
[#] Następna strona