Forum > i30 GD
[i30CW] Stuki z okolicy bagażnika, co to może być?
killombo:
W moim egzemplarzu z czasem pojawiły się stuki (sprzypnięcia) z bagażnika, słyszalne przy pokonywaniu progu zwalniającego albo jakiejś dziury w drodze.
Bo wyjęciu wszystkiego z bagażnika wraz z roletą w końcu udało mi się namierzyć winowajcę: to roleta, a konretnie jej zakończenia, czyli chowane "bolce" na których trzyma się roleta, po prostu plastik trze/uderza o plastik i stąd ten dziwny, irytujący odgłos, nieważne czy roleta jest zwinięta czy rozwinięta.
Czy ktoś z was miał może podobne przygody i ma jakiś patent jak to skutecznie wyciszyć? Myślałem o zamontowaniu tej rolety na silikonie bezbarwnym, ale nie wiem czy to coś da (?) no i pewnie gdybym ją kiedyś chciał zdemontować to będzie problem...
waszek_rmc:
U mnie odgłosy wydawała siatka pomiędzy bagażnikiem a kanapa- pomogły paski starej dętki...
[ Dodano: 2017-08-09, 16:43 ]
Zawinięte na mocowanie. Może u ciebie tez to pomoże;) Roleta na szczęście sztywna
Achilles:
Panowie, podepnę się pod temat. Mam i30tkę w kombi i również to dziwne skrzypienie z tyłu, zwłaszcza jak auto jest mocno nagrzane od słońca (nie raz wszystko jest OK, no ale czasami słychać to trzeszczenie na byle nierówności).
Jak dla mnie to jest typowy dźwięk trzeszczących plastików, który doskonale znam ze swojego starego Fiata :-), tylko ciężko jest mi to dokładnie namierzyć... też podejrzewam roletę, jak już któryś kolega pisał.
Czy ktoś ma jakiś patent, czym można to ewentualnie "nasmarować" żeby nie zniszczyć? W końcu to jest plastik o plastik, więc nie mam pomysłu.
PS. Dzięki koledze od starego Opla za podsunięcie patentu z uszczelką w bagażniku! Muszę to dokładnie obejrzeć i spróbować podobnie wykleić, wg. mnie wyciszenie tej części auta pozostawia wiele do życzenia.
killombo:
--- Cytat: "Achilles" ---Jak dla mnie to jest typowy dźwięk trzeszczących plastików, który doskonale znam ze swojego starego Fiata :-), tylko ciężko jest mi to dokładnie namierzyć... też podejrzewam roletę, jak już któryś kolega pisał.
--- Koniec cytatu ---
Ja mam dokładnie to samo (na dodatek też mam doświadczenie ze starym Fiatem :-) ) wymontuj całkowicie roletę to będziesz miał 100% pewności że to jest właśnie to. Póki co ja jeszcze nie próbowałem temu zaradzić ale wypróbuję kawałek dętki jak ktoś już tutaj pisał
--- Cytat: "Achilles" ---wg. mnie wyciszenie tej części auta pozostawia wiele do życzenia.
--- Koniec cytatu ---
Zgadzam się całkowicie, kupiłem 4-letniego kombika więc inaczej do tego podchodzę, ale gdybym wydał 70k na nowy i mi tak stukało to bym się wkurzył. Poza tym jestem bardzo zadowolony z i30, ale jak dzieciaki podrosną i taki bagażnik nie będzie już potrzebny to moim następnym wozem będzie hatchback
Grzesiek202:
To dziwne skrzypienie - jakby guma, u mnie było spowodowane przez kanapę z tyłu. Coś tam tarło o siebie i dźwięk był bardzo podobny do skrzypienia gumy z okolic zawieszenia. Zgłosiłem podczas przeglądu, gdzieś tam coś nasmarowali i jest spokój. A byłem pewien, że to z zawieszenia.
Jest jednak jeszcze jeden dziwny dźwięk pojawiający się na nierównościach i chyba dochodzi z wnętrza klapy bagażnika, być może powoduje go mechanizm zamka, to taki wyraźnie metaliczny hałas. Może ktoś coś wie?
EDYCJA: przepraszam, umieściłem wpis nie w tym temacie. Proszę o przeniesienie go do sąsiedniego tematu dotyczącego dziwnych odgłosów
Nawigacja