Forum > Tucson JM

[Tucson] Wyje tylny most

<< < (2/3) > >>

wald:
Krzyżak w żadnym samochodzie nie wyje, może dawać metaliczny dźwięk przy ruszaniu itp. Jeżeli opon też nie wymieniałeś to odkręć i wyjmij  cały wał i wtedy będziesz wiedział czy to nie tylny most, bo może to też być łożysko na podporze wału.

niebrzydal:
"Krzyżak w żadnym samochodzie nie wyje" dokładnie i dlatego moja uwaga o precyzyjność.
Ponadto krzyżak lubi dziwnie szumieć jak rolki są suche i jak są lekko wyrobione czepienie krzyżaka, a metaliczy dźwięk to wtedy gdy już prawie całkowicie jest rozpierdzielony.  
Zastanawiam się czy na napędnicy by coś usłyszał. Jaki dobry warsztat co ma napędnice i rozpędzić koła i posłuchać gdzie szumi czy wyje.

wald:
Temat zaczęty i co dalej: wyje czy nie wyje, odpowiem za miesiąc może rok?

stan;:
Ja proponuje przełożyć koła z przodu do tyłu jeżeli to nie pomoże ,odpięcie wału pędnego nic nie pokaże wręcz może dostać turbulencje przez reduktor ,więc ja proponuje wyciągnąć tylne osie wówczas tylny most na pewno będzie stał podczas jazdy

[ Dodano: 2013-08-11, 21:21 ]
a jeszcze jedno jeżeli to nic nie pokaże wówczas można odpiąć wał by sprawdzić wiskozę

lukasgo:
Virtualer1, jeśli możesz, to wstaw auto na podnośnik i rozpędź go na każdym biegu. Jeżeli kręci się tylko przód, to ok. Jeżeli tylne koła też będą się kręcić, to sprzęgło wiskotyczne jest do zmiany --> sprawdźcie Technical Service BUuletin na hyundaitechinfo.com Jest tam własnie opisany przykład wyjącego tylnego mostu.

Alternatywnie - zbieżność; "ząbki" na oponach - zamień tył z przodem na skos, jak radził stan; zużyte tarcze/klocki, itd :-P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej