Forum > Tucson JM
[Tucson] Wyje tylny most
Virtualer1:
Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu wyraźnie hałasuje mi coś z tyłu auta. Wycie jest słyszalne od około 80km/h i wyraźnie dochodzi z tyłu auta. Gdy jadąc z taką prędkością auto podskoczy na jakieś nierówności, hałas na chwilę ustaję. Wywnioskowałem więc, że jest to wina jakiegoś łożyska, które pod obciążeniem hałasuje, lecz wymiana obu tylnych łożysk w piastach nic nie zmieniła. Czy to więc oznacza, że hałasuje tylny most? Jest jakaś szansa na wymianę łożysk w tylnym moście? Robił już ktoś coś podobnego? Przy okazji wymiany łożysk sprawdzany był poziom oleju w tylnym moście i był OK.
Pozdrawiam i z góry dzieki
;-)
pijid:
Nie mam doświadczenia z napędem na cztery koła, ale np. w ix35 on miał działać tylko do 50 km/h, a powyżej tylko gdy jest potrzebny? Jesteś pewien że powyżej 80 km/h w Tucsonie on jest w ogóle załączony?
BTW. W moście to najczęściej wyje przekładnia jednak.
A tak sobie myślę... Może to łożysko sprzęgła wiskotycznego (załączającego napęd na tylną oś), a nie wałka atakującego, czy mechanizmu różnicowego...
wald:
Może śmieszne, czy nic nie montowałeś na dachu do rylingów?
Virtualer1:
Nie kolego nigdy nic do realingów nie montowałem.
No to prawda powyżej 50km/h blokada mostu się wyłącza ale przecież półosie nadal są przykręcone do tylnych kół czyli jednak coś w moście tylnym się kręci. To ewidentnie jakieś łożysko - słychać wyraźnie takie szumienie. Może to łożyska półosi w tylnym moście? Da się je wymienić czy tylko razem z całym mostem?
Pozdrawiam
niebrzydal:
Wszystkie podpowiedzi to jak diagnoza lekarska przez telefon, zatem musisz być precyzyjny :).
Słyszysz szum, wycie, czy inne. A może po prostu krzyżak na wale jak w polonezie :)
Nawigacja
[#] Następna strona