Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Hałasujące zawieszenie
Ampilodz:
Tak więc po ciężkich bojach weekendowych zakończonych rozbiórką zawieszenia pragnę podzielić się całkiem nowym doświadczeniem w moim przypadku a znanym z opowieści o fiatach 125 p i polonezach z dokładanymi piórami resorów tylnej osi w celu zwiększenia ich nośności. Tutaj poprzedni właściciel (miał hak co daje odpowiedz na pytanie "po co?") zamontował na amortyzatorach pod osłonami (przez co było to niewidoczne" przekładki z iście zajebiście twardej gumy przez co skrócił zakres pracy amortyzatora. Mniemam, że w jego przekonaniu miało to pozwolić ciągać cięższą przyczepę jednak ...nie pomagało i gdy na nierównościach auto dobijało amortyzatory to właśnie takie cuda tworzyły ów głuche walenie w zawieszeniu...po pozbyciu się tego ponownym sprawdzeniu poduszek zmontowaniu i przejażdżce po wertepach nastała.... cisza.... moj zatem blad ze dokładniej nie zajrzałem pod osłonę i ma racja z pozostalymi gumami bylo ok:) piszę to ku przestrodze, bo może ktoś inny znajdzie takie cuda w swoim aucie. Dzięki wszystkim za podsuwane rady i części do sprawdzenia.
mcdrive:
te gumy tez miałem do wymiany z tyłu i pewnie z przodu też , ale to olałem bo zadużo roboty (śruby zapieczone) i wymieniłem tylko łaczniki i juz nic nie stuka (pomijajac amortyzatory i cała belke ale stukanie nie było przez to)
Ampilodz:
mcdrive te gumy nie były fabryczne :mrgreen: to były stosiki gumowych, twardych plasterków o grubości 10 mm, które były ułożone jeden na drugim po 10 sztuk i sklejone dookoła taśmą klejącą - fabryczne to to nie było:) dziwna wizja poprzedniego właściciela, dobrze, że nic się innego nie uszkodziło przez to.
Remik_NS_WP:
A co sądzicie o amortyzatorach przednich firmy Starmann Germany? Albo jakie polecacie w przyzwoitej cenie?
kosmos2011:
http://www.sklepmoto.pl/czesci-samochodowe/hyundai/30/elantra-xd/1440/8283/amortyzator/6/
Nawigacja
[#] Następna strona