Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] klimatyzacja nie chłodzi po stronie pasażera
jlupino:
No właśnie.Też na razie olałem temat z uwagi na bardzo duży zakres robót i z pewnościa odpowiednią cene.A z uwagi na to,że trzeba deskę rozbierać to oddałbym auto raczej tylko do aso.Tym bardzie,że klima z tym felerem daje radę i tragedii jako takiej nie ma.Ale na pewno to kiedyś zrobie. :roll:
santafanta:
witam,
wracam do tematu bo pojawila sie nadzieja na sukces. Bylem ostatnio u specjalisty od klimatyzacji, zrobijem serwis klimy i poprosilem tego pana aby rzucil fachowym okiem. On odkrecil kilka dekli od strony pasazera (w moim przypadku jest to lewa strona) i powiedzial ze jest dostep do silniczkow sterujacych klapkami nawiewow. Sprawdzilismy i generalnie kazdy silniczek cos robi gdy sie zmienia tryby nawiewu wiec wygladaja na sprawne, ale tenze mechanik powiedzial ze te niektore silniczki maja podwojne funkcje, i dzialania niektorych nie widac od zewnatrz tak ze ten sam silniczek moze nie tylko obracac klapke ale tez wypychac lub wciagac inna.
Moje pytani brzmi: czy jest ktos w stanie dokladnie powiedziec ktory silniczek nalezy w tym temacie sprawdzic (przypominam ze po stronie lewej nie leci zimne powietrze z klimatyzacji ale w temperaturze kabiny. Cieple leci bez problemu tak ze w zimie jest ok)
dzieki!
jlupino:
Siłownik nawiewu(odpowiadajacy za sterowanie nadmuchem miedzy prawą a lewą stroną)-tak to nazywał serwis w moim przypadku.
U mnie wszystkie nadmuchy też chodziły prawidłowo,oprócz sterowania stronami.
santafanta:
dzieki Jaro!
[ Dodano: 2014-05-04, 11:49 ]
naprawione. kupilem silniczek i zamontowalem. historia jednak zawiera tez moral... poprzedni silniczek okazal sie sprawny ale plastikowy element prowadzacy popychacz klapki wykolejal sie i nie otwieral klapki w wyniku wyjatkowego partactwa kogos, kto zakladal zestaw glosnomowiacy nokii dla poprzedniego wlasciciela auta. popychacz klapki nie mial mozliwosci ruchu bo wyzej wymieniony partacz poprowadzil tamtedy kabel zasilajacy zestaw do telefonu... usunalem caly zestaw, zalozylem nowy silniczek i wszystko chodzi jak nalezy. jak mozna ciagnac kabel przez srodek mechanizmu popychaczy?!? tam akurat bylo mnostwo miejsca zeby to zrobic naokolo... wlos sie jezy na glowie... wiec moral - uwazajcie na partaczy "specjalistow"
pgaz:
Szkoda że foto relacji nie zrobiłeś bo to częsty problem, możesz opisać jak po kolei rozbierać ?
PS. na hyundai-forums.com wyczytałem, że warto przed kupieniem silniczka sprawdzić czy nie zaśniedziało złącze do silniczka.
Nawigacja
[#] Następna strona